Vallisaari ja Lonna – saaret Suomenlinnan naapurissa

Venäläisellä kaudella Helsingin linnoitus- ja sotilassaarten kokonaisuus laajeni, kun Helsingin edustan linnoitussaarten kokonaisuuteen lisättiin leveyttä ja syvyyttä antamalla sotilaallinen rooli myös vanhan linnoituksen sivuilla ja ulompana merellä oleville saarille. Eritoten 1800-luvun toisella puolikkaalla ja 1900-luvun alussa varusteltiin saaria, jotka olivat ruotsalaisella kaudella joko jääneet kesken tai pudonneet suunnitelmien ulkopuolelle tai joiden varustaminen ei vielä 1700-luvun sodankäynnin tilanteessa ollut ajankohtaista. Itsenäisen Suomen puolustusvoimat jatkoi useiden saarten käyttöä vuosikymmenien ajan.
Näkymä Vallisaarelta

Vallisaari

Kustaanmiekan kapean salmen itäpuolella sijaitseva Vallisaari tunnetaan eritoten vehreästä luonnostaan. Saarella pääsee myös aikamatkalle 1800-luvulle, sillä suuri osa saaren varustuksista ja rakennuksista on venäläisen kauden perintöä. Aleksanterin patterin laelta avautuu huikea 360 asteen panoraama kauas merelle ja kaupunkiin. Suomalaisen kauden perintöä ovat mm. lukuisat tarinat ja paikallisten ”kyläläisten” muistot.

Opastetulla kierroksella tutustutut saaren historiaan ja luontoon.

Lonna

1800-lukuun liittyi myös tuolloin uusien sodankäynnin välineiden käyttöönottoa. Lonnasta tuli ”miinasaari” 1800-luvun jälkimmäisellä puolikkaalla. Suomalaisella kaudella, 1940-luvun alussa, saareen perustettiin laivojen demagnetointiasema, jonka laitteet ovat edelleen saaren kävijöiden ihmeteltävissä. Lonna avattiin yleisölle 2014 ja se on tänä päivänä pieni, eloisa keidas 15 minuutin päässä Kauppatorista. Lonna-kuvat: Teemu Lautamies.
Lonnan saari Helsingin edustalla

Haluatko tutustua saariin tarkemmin?

Ehrensvärd-seura järjestää opastettuja kierroksia sekä Vallisaaressa ja Lonnassa. Molemmissa saarissa on lisäksi mm. ravintola- ja kahvilapalveluita. Lonnan ravintolapalveluista vastaa Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab. Vallisaaren palveluista lisätietoja sivulla Vallisaari.fi.

Opastettu kierros Vallisaaressa ryhmille

Upeiden maisemien ja vehreän luontonsa lisäksi Vallisaari tarjoaa kiinnostavia tarinoita menneiltä vuosisadoilta ja -kymmeniltä.

Opastettu kierros Lonnassa ryhmille

Pieni saari, poikkeuksellinen historia! Kierros kertoo tarkemmin saaren tarinan ja vastaa samalla kysymykseen, mitä ihmettä ylipäätään on magneettisuuden poisto.

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


  Katso myös

  Suomenlinnasta löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.
  Suomenlinna medialle

  Ehrensvärd-museo

  Vieraile komendantintalossa

  Пушечный шлюп Свеаборг

  Tykkisluuppi Diana

  Purjehdi 1700-luvun tyyliin

  Suomenlinnan tunnelit

  Lasten Suomenlinna

  Seikkaile lasten kanssa.

  Oppaiden auktorisointi

  Opastetut kierrokset

  Kuule linnoituksen salat oppaalta.