Vallisaari ja Lonna – saaret Suomenlinnan naapurissa

Venäläisellä kaudella Helsingin linnoitus- ja sotilassaarten kokonaisuus laajeni, kun Helsingin edustan linnoitussaarten kokonaisuuteen lisättiin leveyttä ja syvyyttä antamalla sotilaallinen rooli myös vanhan linnoituksen sivuilla ja ulompana merellä oleville saarille. Eritoten 1800-luvun toisella puolikkaalla ja 1900-luvun alussa varusteltiin saaria, jotka olivat ruotsalaisella kaudella joko jääneet kesken tai pudonneet suunnitelmien ulkopuolelle tai joiden varustaminen ei vielä 1700-luvun sodankäynnin tilanteessa ollut ajankohtaista. Itsenäisen Suomen puolustusvoimat jatkoi useiden saarten käyttöä vuosikymmenien ajan.
Näkymä Vallisaarelta

Vallisaari

Kustaanmiekan kapean salmen itäpuolella sijaitseva Vallisaari tunnetaan eritoten vehreästä luonnostaan. Saarella pääsee myös aikamatkalle 1800-luvulle, sillä suuri osa saaren varustuksista ja rakennuksista on venäläisen kauden perintöä. Aleksanterin patterin laelta avautuu huikea 360 asteen panoraama kauas merelle ja kaupunkiin. Suomalaisen kauden perintöä ovat mm. lukuisat tarinat ja paikallisten ”kyläläisten” muistot.

 

Helsinki Biennaali kuvataidetapahtuma valtaa vehreän Vallisaaren 12.6.–26.9.2021. Opastetulla kierroksella tutustutut saaren historiaan ja luontoon ja koet kesän ajankohtaisimman taidetapahtuman teokset tykkitien varrella ja ruutikellareissa.

Lonna

1800-lukuun liittyi myös tuolloin uusien sodankäynnin välineiden käyttöönottoa. Lonnasta tuli ”miinasaari” 1800-luvun jälkimmäisellä puolikkaalla. Suomalaisella kaudella, 1940-luvun alussa, saareen perustettiin laivojen demagnetointiasema, jonka laitteet ovat edelleen saaren kävijöiden ihmeteltävissä. Lonna avattiin yleisölle 2014 ja se on tänä päivänä pieni, eloisa keidas 15 minuutin päässä Kauppatorista. Lonna-kuvat: Teemu Lautamies.
Lonnan saari Helsingin edustalla

Haluatko tutustua saariin tarkemmin?

Ehrensvärd-seura järjestää opastettuja kierroksia sekä Vallisaaressa ja Lonnassa. Molemmissa saarissa on lisäksi mm. ravintola- ja kahvilapalveluita. Lonnan ravintolapalveluista vastaa Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab. Vallisaaren palveluista lisätietoja sivulla Vallisaari.fi. Molempiin saariin pääsee JT-Linen vesibusseilla koko kesäkauden ajan.

Tutustu myös Helsinki Biennaalin tarjontaan ja varaa opastettu kierros saaren kiehtovaan historiaan.

Opastettu kierros Vallisaaressa ryhmille

Suomenlinnan vieressä, Kustaanmiekan salmen toisella puolella sijaitsee mielenkiintoinen ja luonnoltaan runsas Vallisaari. Upeiden maisemien ja vehreän luontonsa lisäksi Vallisaari tarjoaa kiinnostavia tarinoita menneiltä vuosisadoilta ja -kymmeniltä; Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta.

Opastettu kierros Lonnassa ryhmille

Pieni saari, poikkeuksellinen historia! Lonna tunnetaan mm. ruudista, miinoista ja magneettisuuden poistoasemasta. Opastettu kierros kertoo tarkemmin saaren tarinan ja vastaa samalla kysymykseen, mitä ihmettä ylipäätään on magneettisuuden poisto.

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista  ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


Katso myös

Suomenlinnasta löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.
Suomenlinna medialle

Ehrensvärd-museo

Vieraile komendantintalossa

Пушечный шлюп Свеаборг

Tykkisluuppi Diana

Purjehdi 1700-luvun tyyliin

Suomenlinnan tunnelit

Lasten Suomenlinna

Seikkaile lasten kanssa.

Oppaiden auktorisointi

Opastetut kierrokset

Kuule linnoituksen salat oppaalta.