Tykkisluuppi Diana - Purjealus 1700-luvun tyyliin

Tykkisluupin purjehdukset tarjoavat merimatkoja entisaikain aluksella sekä historian havinaa elämyksellisellä tavalla. Matkantekoa elävöittää 1700-luvun miehistö. Alus liikkuu purjehtien, soutaen sekä moottorilla. Tykkisluuppi Dianallavoi purjehtia 1700-luvun tyyliin Suomenlinnan lähivesillä yleisöpurjehduksilla kesä-elokuussa tai varata ryhmälle oman tilauspurjehduksen (touko-syyskuu).

Purjehdi 1700-luvun tyyliin yleisöpurjehduksilla

Tykkisluuppi Dianan yleisöpurjehduksia järjestetään ajalla 26.6.- 3.8.2019:

Keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin

Kello 12.30 Lasten meriseikkailu – perhepurjehdus

Kello 15.30 Purjehdus 1700-luvun tyyliin – yleisöpurjehdus

 

Elokuun lauantaisin 10.8., 17.8., 24.8. ja 31.8.2019

Kello 12.30 Lasten meriseikkailu – perhepurjehdus

Kello 15.30 Purjehdus 1700-luvun tyyliin – yleisöpurjehdus


Kesäillan purjehdus Dianalla

Tykkisluuppi Diana tekee heinäkuussa kaksi tunnelmallista iltapurjehdusta. Kesäillan purjehdus Dianalla on Dianan muiden yleisöpurjehdusten tapaan yhdistelmä draamaopastusta, rentoa merellistä aktiviteettia ja merimatkaa Helsingin kuulujen linnoitussaarten maisemissa. Kesäillan lempeys saa tällä teemapurjehduksella amiraalin ja miehistön sydämet herkistymään ja sykkimään Rakkaudella Viaporista -kierroksen hengessä.

Iltapurjehdus sopii hyvin myös “paluukyydiksi” Suomenlinnasta takaisin kaupunkiin ja se on yhdistettävissä esimerkiksi Rakkaudella Viaporista -kierrokseen Suomenlinnassa (Opastettu kierros Rakkaudella Viaporista molempina päivinä klo 16.00-17.30).

Dianan iltapurjehdukset: La 20.7. klo 17.45 ja la 27.7. klo 17.45

Lahjakortit Dianan purjehduksille

Anna lahjaksi aikamatka 1700-luvulle. Lahjansaaja pääsee purjehtimaan 1700-luvun tyyliin Suomenlinnan lähivesille. Lahjakortti (arvo 50 €) kattaa kahden aikuisen liput purjehdukselle, tai esimerkiksi liput yhdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle.

 

 

 

Elokuun lauantaisin 10.8., 17.8., 24.8. ja 31.8.2019

Kello 12.30 Lasten meriseikkailu – perhepurjehdus

Kello 15.30 Purjehdus 1700-luvun tyyliin – yleisöpurjehdus


Tykkisluuppi Diana

Soutamaan tykkisluuppia

Millaista olisi ollut soutaa Viaporin saaristolaivastoon kuulunutta tykkisluuppia? Tykkisluuppi Dianaa varten on veistetty suuret puiset airot, joten alusta voidaan soutaa kuten sen esikuvia valistusajalla. Jaksaisitko soutaa 8,5 metrisellä airolla, joka painaa kaksikymmentä kiloa? Sluupin suotuharjoittelu Suomenlinnan lähivesillä tarjoaa jännittävän seikkailun ryhmälle joka haluaa puhaltaa yhteen hiileen ja saada aluksen lihasvoimin liikkeelle.

Tilauspurjehdukset tykkisluuppi Dianalla

Tykkisluuppi Dianan voi myös varata myös ryhmälle. Tarjolla on erilaisia purjehduksia, joiden yhteyteen voidaan varata opaspalveluita, ruokailu tai kokoustila Suomenlinnassa.

 

Suomenlinnan päivän voi aloittaa saapumalla 1700-luvun tyylillä Suomenlinnaan (alkaen 900 € + 10 % alv.). Tai päivän ohjelmanumeroksi voi valita noin kahden tunnin Viapori-risteilyn (1200 € + alv.) Suomenlinnan lähivesillä. Amiraali Chapmanin tähdittämä Valistusajan meriseikkailu –purjehduksella  (1500 € + avl.) tehdään aikamatka 1700-luvulle. Ruotsinsalmi 1790 -purjehdus (1900 € + 10 % alv.) tarjoaa tykkien pauketta ja ruudinsavua mustaruutikanuunoilla historianjanoisille.

 

Ryhmän koko ohjelmasta riippuen korkeintaan 39 -40 henkilöä. Matkaan voidaan lähteä Suomenlinnan Tykistölahdelta tai Halkolaiturilta Pohjoisrannasta.  Purjehduskausi on touko-syyskuu.

Tykkisluuppi_rantautuminen_Suomenlinna

Mikä on tykkisluuppi?

Viaporin saaristolaivastoon kuulunut tykkisluuppi oli matalakulkuinen, merikelpoinen ja vahvasti aseistettu alus, jota voitiin purjehtia ja soutaa. Kahdella mastolla ja 15 airoparilla varustetun tykkisluupin rungon pituus oli 20 metriä ja leveys 4,5 metriä. Aluksen soutamiseen tarvittiin 50 miestä. Kahdella 24-naulaisella kanuunalla ja neljällä parrastykillä varustetuilla tykkisluupeilla oli ratkaiseva merkitys Kustaan III sodan aikana (1788 – 1790) Ruotsinsalmessa vuonna 1790 käydyssä meritaistelussa, joka päättyi Ruotsin laivaston loistavaan voittoon.

Historian jäljillä

Suomenlinnassa 2010-luvulla rakennettu tykkisluuppi Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjalähteisiin. Alus rakennetaan perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakennusmenetelmiä käyttäen Suomenlinnan telakalla, joka toimi vuoteen 1808 asti Ruotsin saaristolaivaston Viaporin eskaaderin tukikohtana. Telakka toimii nykyisin perinnelaivakeskuksena, jossa kunnostetaan ja entisöidään kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aluksia.
Пушечный шлюп, чертёж

Nimi Diana

Tykkisluuppi Dianan kastetilaisuus järjestettiin Helsingissä kesäkuussa 2014. Alus nimettiin Viaporin suunnittelijan ja linnoitustöiden johtajan  kreivi Augustin Ehrensvärdin aluksen mukaan. Aluksella taitettiin matkaan linnoituskomission Suomen matkalla kesällä 1747.

Tykkisluuppi Dianan yleisö- ja tilauspurjehdukset

Alkaen 20,00 € / 2 h

Merentutkimuksellinen tykkisluuppipurjehdus ja iltapäivä Harakan luontokeskuksessa la 15.9.2018 tarjoaa mahdollisuuden tutustua vedenalaiseen Suomenlahteen. Osallistujat pääsevät purjehduksen aikana mittaamaan veden näkösyvyyttä ja ottamaan vesi- ja planktonnäytteitä. Otettuja näytteitä tutkitaan ohjastusti Harakan saaren luontotalossa ja historiallisessa laboratoriossa. Harakassa kerätään myös saaren rantavyöhykkeen eliöstöä ja kuullaan Helsingin saariston luonnosta.

Päivän ohjelma:

10.30 Aloitus Kruununhaan Halkolaiturista. Sluuppipurjehdus ja näytteenotot. Osallistujat voivat myös avustaa aluksen miehistöä purjeiden nostossa ja laskussa.
12.30 Rantautuminen Harakan saarelle. Eväs- ja kahvitauko (mahdollisuus ostaa kahvia ja pullaa).
13.30 Näytteiden tutkiminen Harakan luontokeskuksen tiloissa, Harakan asiantuntijoiden johdolla:

  • Vesinäytteestä tutkitaan happi- ja ravinnepitoisuuksia (typpi- ja fosforiyhdisteet) entisessä Puolustusvoimien kemiallisen koelaitoksen laboratoriossa.
  • Planktonnäyte sisältää haavilla merestä kerättyjä mikroskooppisen pieniä eläimiä ja kasveja. Tätä meren pieneliömaailmaa tarkastellaan mikroskoopilla saaren luontotalossa.
  • Harakan saarella mennään myös haavimaan meren rannalle. Rantavyöhykkeestä haaviin voi saada esimerkiksi katkarapuja, leväkatkoja, kalanpoikasia, massiaisia, rakkolevää ja leväkotiloita. Eliöitä tutkitaan tarkemmin stereomikroskoopin avulla.

Päivän päätteeksi Harakasta takaisin mantereelle:
Harakan yhteysalus Kaivopuistoon kulkee klo 16.20 ja 16.40. Hinta 2,50€ / hlö (vain korttimaksu).

Kuinka pääsen mukaan?

Purjehduksen lippu maksaa 20 € / hlö (lapset ja aikuiset). Liput verkkokaupasta. Verkkokauppamyynti päättyy to 13.9. klo 18.
Jäljelle jääneitä lippuja voi tiedustella alla olevista puhelinnumeroista.

Ohjelma sopii lapsille ja aikuisille. Varustautuminen: Lämmin säänmukainen vaatetus, mukavat kengät, vettä, evästä. Pikkurahaa kahviin ja pullaan.

Lisätietoja: Ehrensvärd-seura, puh. 045 264 4602, 045 324 0010

Pidätämme oikeuden tehdä muutoksia annettuihin tietoihin. Rajoitamme vastuumme merilain mukaisesti.

Yhteistyökumppanit: Harakan saaren luontokeskus / Helsingin kaupunki ja Purjelaivakonttori

Perustiedot

Lisätietoja:Liput verkkokaupasta.
Tiedustelut: Ehrensvärd-seura 045 264 4602, 045 324 0010 guidebooking@suomenlinnatours.com

Rajoitamme vastuumme ohjelman järjestämisestä merilain mukaisesti. Pidätämme oikeuden tehdä muutoksia annettuihin tietoihin.

Tiedustelut

Ehrensvärd seura ry
guidebooking@suomenlinnatours.com
09 6841850
Y-tunnus: 0220249-0
Kauppias
Ehrensvärd seura ry
guidebooking@suomenlinnatours.com
09 6841850
Y-tunnus: 0220249-0

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


Katso myös

Suomenlinnassa  löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.
Cafe Piper Suomenlinna

Kahville ja syömään!

Nauti purjehduksen jälkeen lounas Suomenlinnassa!

null

Vallisaari

Tee retki ja varaa opastus Vallisaareen!

Viaporin-pommitus

Suomenlinna-museo

Tutustu Suomenlinnan historiaan

null

Opaspalvelut

Varaa opaskierros

Kuulumisia ja uutisia Facebookissa ja Instagramissa

Instagram

@tykkisluuppi

Facebook
#tykkisluuppidiana