Tykkisluuppi Diana - Purjealus 1700-luvun tyyliin

Tykkisluupin purjehdukset tarjoavat merimatkoja entisaikain aluksella sekä historian havinaa elämyksellisellä tavalla. Matkantekoa elävöittää 1700-luvun miehistö. Alus liikkuu purjehtien, soutaen sekä moottorilla. Tykkisluuppi Dianalla voi purjehtia 1700-luvun tyyliin Suomenlinnan lähivesillä yleisöpurjehduksilla kesä-elokuussa tai varata ryhmälle oman tilauspurjehduksen (touko-syyskuu).

Purjehdi 1700-luvun tyyliin yleisöpurjehduksilla

Yleisöpurjehdukset ovat päättyneet vuodelta 2023. Kiitokset kaikille purjehduksille osallistuneille!

 

Ensi kesän purjehduksista tiedotetaan talvella 2024.

Merentutkimuksellinen purjehdus ja iltapäivä Harakan saarella

Merentutkimuksellinen tykkisluuppipurjehdus ja iltapäivä Harakan luontokeskuksessa la 16.9.2022 tarjoaa mahdollisuuden tutustua vedenalaiseen Suomenlahteen. Osallistujat pääsevät purjehduksen aikana tarkistamaan veden happipitoisuuksia ja ottamaan planktonnäytteitä Helsingin vesialueelta. Osallistujat voivat myös avustaa aluksen miehistöä purjeiden nostossa ja laskussa. Yhdessä otettuja näytteitä tutkitaan ohjatusti Harakan saaren luontotalossa ja historiallisessa laboratoriossa Harakan luontokeskuksen asiantuntijoiden johdolla. Harakassa kerätään myös saaren rantavyöhykkeen eliöstöä.

Chapman tapahtumapäivä 9.9.2023

Suomenlinnassa vietetään 9.9.2023 Chapman-tapahtumapäivää, joka on nimetty saaristolaivaston suunnittelijan, laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin mukaan. Päivän ohjelmaan kuulu purjehduksia tykkisluuppi Dianalla sekä Chapmanin ajan Viaporista kertovia opastuksia ja telakan nykytoiminnan esittelyä. 1700-luvun interiöörimuseo Ehrensvärd-museossa on Neiti Blomcreutzin talokierroksia. Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla -näyttelyssä Suomenlinna-museossa järjestetään taiteijatapaaminen. Taidelähtöisessä Tuntematon Itämeri -näyttelyn tekokset yhdistyvät merta tutkiviin sekä tulkitseviin ääni- ja videoteoksiin. Tervetuloa tutustumaan historialliseen ja merelliseen Suomenlinnaan!

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Ehrenvärd-seura, John Nurmisen säätiö, Museovirasto, Purjelaivakonttori ja Viaporin telakka ry . Lue lisää tapahtumasta.

Suomenlinnan rakentaminen

Tilauspurjehdukset tykkisluuppi Dianalla

Tykkisluuppi Dianan voi varata myös ryhmälle. Tarjolla on erilaisia purjehduksia, joiden yhteyteen voidaan varata opaspalveluita, ruokailu tai kokoustila Suomenlinnassa.

 

Suomenlinnan päivän voi aloittaa saapumalla 1700-luvun tyylillä Suomenlinnaan (alkaen 1000 € + 10 % alv.). Tai päivän ohjelmanumeroksi voi valita noin kahden tunnin Viapori-risteilyn (1250 € + alv.) Suomenlinnan lähivesillä. Amiraali Chapmanin tähdittämä Valistusajan meriseikkailu –purjehduksella  (1600 € + avl.) tehdään aikamatka 1700-luvulle.

Ryhmän koko korkeintaan 40 henkilöä. Matkaan voidaan lähteä Suomenlinnan Tykistölahdelta tai Halkolaiturilta Pohjoisrannasta.  Purjehduskausi on touko-syyskuu.

Soutamaan tykkisluuppia

Millaista olisi ollut soutaa Viaporin saaristolaivastoon kuulunutta tykkisluuppia? Tykkisluuppi Dianaa varten on veistetty suuret puiset airot, joilla alusta voidaan soutaa aivan kuten sen esikuvia valistusajalla. Jaksaisitko soutaa 8,5 metrisellä airolla, joka painaa kaksikymmentä kiloa? Sluupin soutuharjoittelu Suomenlinnan lähivesillä tarjoaa jännittävän seikkailun ryhmälle, joka haluaa puhaltaa yhteen hiileen ja saada aluksen lihasvoimin liikkeelle.

Tykkisluuppi Diana osallitui Ruotsin laivasto 500-vuotisjuhlaan Tukholmassa

Ruotsin laivasto viettää vuonna 2022 vuonna 500-vuotisjuhlaa. Tykkisluuppi Diana lähti kohti Tukholmaa Helsingin Halkolaiturista 26.5.2022 kello 10 ja reitti ja saapui perille 3.6. Reitti kulki suojaisia saaristoväyliä pitkin. Matkan aikana kuljettiin Inkoon, Barösundin, Hangon, Hiittisen, Kökarin ja Eckerön sekä Vaxholman kautta. Tukholmassa Dianaan pääsi tutustumaan laiturissa Vaasa-museon edustalla. Dianalla järjestettiin myös purjehdusnäytökset, joissa ammutaan kunnialaukauksia aluksen nikhakatykeillä. Diana osallistui myös alusten paraatiin 7.6.2022, jonka jälkeen alkoi kotimatka. Matkantekoon voi tutusta tukkisluuppi Dianan Facebook-sivulla ja Instagramissa.

 

 

Historian jäljillä

Suomenlinnassa 2010-luvulla rakennettu tykkisluuppi Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjalähteisiin. Alus rakennettiin perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakennusmenetelmiä käyttäen Suomenlinnan telakalla, joka toimi vuoteen 1808 asti Ruotsin saaristolaivaston Viaporin eskaaderin tukikohtana. Telakka toimii nykyisin perinnelaivakeskuksena, jossa kunnostetaan ja entisöidään kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aluksia.
Пушечный шлюп, чертёж

Mikä on tykkisluuppi?

Viaporin saaristolaivastoon kuulunut tykkisluuppi oli matalakulkuinen, merikelpoinen ja vahvasti aseistettu alus, jota voitiin purjehtia ja soutaa. Kahdella mastolla ja 15 airoparilla varustetun tykkisluupin rungon pituus oli 20 metriä ja leveys 4,5 metriä. Aluksen soutamiseen tarvittiin 50 miestä. Kahdella 24-naulaisella kanuunalla ja neljällä parrastykillä varustetuilla tykkisluupeilla oli ratkaiseva merkitys Kustaan III sodan aikana (1788 – 1790) Ruotsinsalmessa vuonna 1790 käydyssä meritaistelussa, joka päättyi Ruotsin laivaston loistavaan voittoon.

Nimi Diana

Tykkisluuppi Dianan kastetilaisuus järjestettiin Helsingissä kesäkuussa 2014. Alus nimettiin Viaporin suunnittelijan ja linnoitustöiden johtajan  kreivi Augustin Ehrensvärdin aluksen, Dianan, mukaan. Tällä aluksella purjehdettiin linnoituskomission Suomen matkalla kesällä 1747.

Tykkisluuppi Dianan matkassa 1700-luvulle

Video tehtiin yhteistyössä Suomen Merimuseon, Helsingin Purjelaivakonttorin, Viaporin Telakan, Suomenlinnan Matkailuexpertin ja Ehrensvärd-seuran kesken. Lisäski mukana oli Uudenmaan Karoliinit  ja Keravan urheilijoiden soutajia sekä joukko avustajia.

Tykkisluuppi Dianan yleisö- ja tilauspurjehdukset

30,00 € / 105 min

Tervetuloa tervantuoksuiselle purjehdukselle 9.9.2023! Purjehduksella nähdään merellinen Helsinki ja Suomenlinnan linnoitussaaret uudesta näkökulmasta. Matkaa johtaa itse kuuluisa Amiraali af Chapman, Saaristolaivaston alusten suunnittelija. Matkan aikana osallistujat pääsevät halutessaan avustamaan miehistöä aluksen purjeiden nostossa ja laskussa ja muutama reipas pääsee mukaan soutuharjoitukseen..

9.9. purjehduksen lähtöaika, lähtöpaikka ja kesto:

Purjehdus lähtee klo 15:30 Suomenlinnan Tykistölahden laiturista ja päättyy samaan paikkaan.


Yleisöpurjehduksen lipunmyynti ja hinnat:

 

Lippuja purjehduksille myydään ennakkoon Ehrensvärd-seuran verkkokaupasta. Osallistujien määrä purjehduksille on rajattu, suosittelemme lippujen ennakkovaraamista. Purjehduspäivänä  ennakkomyynnistä jäljelle jääneitä lipuja myy Ehrensvärd-seura Suomenlinnasta, tiedustelut numeroon 09-68999850.

 

Lippujen hinnat: aikuinen 30 €, lapsi 3-15 vuotta 15 €, lapsi 0-2 vuotta 8 €.

Luethan huolellisesti verkkokaupan ehdot ennen lipun ostamista, kiitos.

Chapman tapahtuman päivän tykkisluuppi purjehdukseen osallistustuvat voivat osallistua maksutta Suomenlinnassa Telakan nykytoiminnan esittely -opastukseen. Opastus alkaa kello 13.30 ja sinne on rajoitetustusti paikkoja. Lue lisää varaa oma paikkasi verkkokaupasta: Telakan nykytoiminnan esittely -opastus. Huom! Kun varaat ilmaislippua käytä koodia: SLUUPPIJATELAKKA saadaksesi alennuksen.

Perustiedot

KohdeSuomenlinna, Tykistölahden laituri,00190 Helsinki - Helsingfors
Lisätietoja:Yleisöpurjehdusten lipunmyynti:
Liput ennakkoon verkkokaupasta: www.suomenlinnatours.com
Tiedustelut: Ehrensvärd-seura (09) 68999850, guidebooking@suomenlinnatours.com
Lipuilla ei ole vaihto- tai palautusoikeutta.

Osallistu turvallisesti purjehdukselle.
Pidetään yhdessä huolta toisistamme ja muistetaan alukseen noustessa ja siellä ollessa pitää turvavälit toisiin. Henkilökuntamme huolehtii ja ohjeistaa purjehduksen aikana miten aluksella liikutaan. Tykkisluuppi Diana on avovene, joten purjehduksen aikana olla ulkona merellä, mutta pidetään turvavälit myös aluksella. Seuraa ja noudata henkilökunnan ohjeita ja toimi niiden mukaan. Suosittlemme kosvomaskin käyttöä purjehduksella.

Osallistu purjehdukselle vain terveenä. Noudata hyvää käsihygieniaa ja saavu paikalle puhtain käsin. Moikataan kädenheilahduksella kun tavataan, ei kätellä toisiamme. Muista yskiä ja aivastaa puhtaaseen kertakäyttönenäliinaan tai hihaan / kyynärtaipeeseen.

Osallistujamäärät ovat purjehdukselle normaalia pienemmät, jotta turvavälit olisi helpompi pitää.

Rajoitamme vastuumme ohjelman järjestämisestä merilain mukaisesti. Pidätämme oikeuden tehdä muutoksia annettuihin tietoihin.
Sää voi vaikuttaa purjehduksen aikana kuljettavaan reittiin ja kulkutapaan.

Tiedustelut

Ehrensvärd seura ry
guidebooking@suomenlinnatours.com
09 68999850
Y-tunnus: 0220249-0
Kauppias
Ehrensvärd seura ry
guidebooking@suomenlinnatours.com
09 68999850
Y-tunnus: 0220249-0

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


  Katso myös

  Suomenlinnassa  löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.
  Cafe Piper Suomenlinna

  Kahville ja syömään!

  Nauti purjehduksen jälkeen lounas Suomenlinnassa!

  null

  Vallisaari

  Tee retki ja varaa opastus Vallisaareen!

  Viaporin-pommitus

  Suomenlinna-museo

  Tutustu Suomenlinnan historiaan

  null

  Opaspalvelut

  Varaa opaskierros

  Kuulumisia ja uutisia Facebookissa ja Instagramissa

  Instagram

  @tykkisluuppi

  Facebook
  #tykkisluuppidiana