Tykkisluuppi Diana - Purjealus 1700-luvun tyyliin

Tykkisluupin purjehdukset tarjoavat merimatkoja entisaikain aluksella sekä historian havinaa elämyksellisellä tavalla. Matkantekoa elävöittää 1700-luvun miehistö. Alus liikkuu purjehtien, soutaen sekä moottorilla. Tykkisluuppi Dianalla voi purjehtia 1700-luvun tyyliin Suomenlinnan lähivesillä yleisöpurjehduksilla kesä-elokuussa tai varata ryhmälle oman tilauspurjehduksen (touko-syyskuu).

Purjehdi 1700-luvun tyyliin yleisöpurjehduksilla

Joudumme valitettavasti peruuttamaan kesän 2022 loput yleisöpurjehdukset teknisen vian ja varaosien saatavuusongelman takia. Pahoittelemme tilannetta!

 

Mikäli sinulla on purjehduslahjakortti, joka vanhenee ennen kauden 2023 alkua (kesäkuu), otathan yhteyttä: guidebooking@suomenlinnatours.com.

 

Pääsemme kuitenkin järjestämään syyskuussa 10.9.2022 erikoispurjehduksen klo 15:00 alkaen Suomenlinnasta. Lue lisää ja osta liput täältä. Lisäksi 10.9. aamupäivällä järjestetään merentutkimuksellinen sluuppipurjehdus, liput ja lisätietoa löytyy täältä .

Chapman-tapahtumapäivä 10.9.2022

Suomenlinnassa vietetään 10.9.2022 Chapman-tapahtumapäivää saaristolaivaston suunnittelijan, laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin kunniaksi. Chapman täytti 9.9.2021 300 vuotta, mutta näin pandemia aikoina juhlatapahtumaa vietetään nyt vuotta myöhemmin. Päivän ohjelmaan kuulu purjehduksia tykkisluuppi Dianalla sekä Chapmain ajan Viaporista kertovia opastuksia ja telakan nykytoiminnan esittelyä. 1700-luvun interiöörimuseoon Ehrensvärd-museoon on vapaa sisäänpääsy. Lisäksi Suomenlinna-museossa voi tutustua Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748-2021 -näyttelyyn, joka kertoo myös Chapmanin toimintaa Viaporissa. Tervetuloa tutustumaan historialliseen ja merelliseen Suomenlinnaan!

Tilauspurjehdukset tykkisluuppi Dianalla

Tykkisluuppi Dianan voi varata myös ryhmälle. Tarjolla on erilaisia purjehduksia, joiden yhteyteen voidaan varata opaspalveluita, ruokailu tai kokoustila Suomenlinnassa.

 

Suomenlinnan päivän voi aloittaa saapumalla 1700-luvun tyylillä Suomenlinnaan (alkaen 900 € + 10 % alv.). Tai päivän ohjelmanumeroksi voi valita noin kahden tunnin Viapori-risteilyn (1200 € + alv.) Suomenlinnan lähivesillä. Amiraali Chapmanin tähdittämä Valistusajan meriseikkailu –purjehduksella  (1500 € + avl.) tehdään aikamatka 1700-luvulle. Ruotsinsalmi 1790 -purjehdus (1900 € + 10 % alv.) tarjoaa tykkien pauketta ja ruudinsavua mustaruutikanuunoilla historianjanoisille.

 

Ryhmän koko ohjelmasta riippuen korkeintaan 39 -40 henkilöä. Matkaan voidaan lähteä Suomenlinnan Tykistölahdelta tai Halkolaiturilta Pohjoisrannasta.  Purjehduskausi on touko-syyskuu.

Soutamaan tykkisluuppia

Millaista olisi ollut soutaa Viaporin saaristolaivastoon kuulunutta tykkisluuppia? Tykkisluuppi Dianaa varten on veistetty suuret puiset airot, joilla alusta voidaan soutaa aivan kuten sen esikuvia valistusajalla. Jaksaisitko soutaa 8,5 metrisellä airolla, joka painaa kaksikymmentä kiloa? Sluupin soutuharjoittelu Suomenlinnan lähivesillä tarjoaa jännittävän seikkailun ryhmälle, joka haluaa puhaltaa yhteen hiileen ja saada aluksen lihasvoimin liikkeelle.

Mikä on tykkisluuppi?

Viaporin saaristolaivastoon kuulunut tykkisluuppi oli matalakulkuinen, merikelpoinen ja vahvasti aseistettu alus, jota voitiin purjehtia ja soutaa. Kahdella mastolla ja 15 airoparilla varustetun tykkisluupin rungon pituus oli 20 metriä ja leveys 4,5 metriä. Aluksen soutamiseen tarvittiin 50 miestä. Kahdella 24-naulaisella kanuunalla ja neljällä parrastykillä varustetuilla tykkisluupeilla oli ratkaiseva merkitys Kustaan III sodan aikana (1788 – 1790) Ruotsinsalmessa vuonna 1790 käydyssä meritaistelussa, joka päättyi Ruotsin laivaston loistavaan voittoon.
Пушечный шлюп, чертёж

Historian jäljillä

Suomenlinnassa 2010-luvulla rakennettu tykkisluuppi Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjalähteisiin. Alus rakennettiin perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakennusmenetelmiä käyttäen Suomenlinnan telakalla, joka toimi vuoteen 1808 asti Ruotsin saaristolaivaston Viaporin eskaaderin tukikohtana. Telakka toimii nykyisin perinnelaivakeskuksena, jossa kunnostetaan ja entisöidään kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aluksia.

Nimi Diana

Tykkisluuppi Dianan kastetilaisuus järjestettiin Helsingissä kesäkuussa 2014. Alus nimettiin Viaporin suunnittelijan ja linnoitustöiden johtajan  kreivi Augustin Ehrensvärdin aluksen, Dianan, mukaan. Tällä aluksella purjehdettiin linnoituskomission Suomen matkalla kesällä 1747.

Tykkisluuppi Dianan matkassa 1700-luvulle

Video tehtiin yhteistyössä Suomen Merimuseon, Helsingin Purjelaivakonttorin, Viaporin Telakan, Suomenlinnan Matkailuexpertin ja Ehrensvärd-seuran kesken. Lisäski mukana oli Uudenmaan Karoliinit  ja Keravan urheilijoiden soutajia sekä joukko avustajia.

Tykkisluuppi Dianan yleisö- ja tilauspurjehdukset

1700-luvun tyylillä Suomenlinnaan - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Matkusta Suomenlinnaan tyylillä - 1700-luvun tyylillä! Tykkisluuppi Diana kuljettaa ryhmäsi Saaristolaivaston tyyliin Kruununhaasta Suomenlinnaan tai toisinpäin. Tervetuloa!

Soutamalla Suomenlinnaan - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Millaista olisi ollut soutaa saaristolaivaston Viaporin eskaaderiin kuulunutta tykkisluuppia? Käärikää hihanne, kokeilemalla sen tietää!

Valistusajan meriseikkailu - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Kahden tunnin historiallinen risteily tarjoaa hauskan ja tervantuoksuisen retken 1700-luvun loppupuolen merisotaan Suomenlahdella, amiraali Chapmanin ja kapteeni Arnkihlin johdolla.

Viapori risteily - tilauspurjehdus tykkisluuppi Dianalla

Kahden tunnin risteilyllä Suomenlinnan vesillä nautitaan historiallisen purjealuksen ainutlaatuisesta tunnelmasta ja Suomenlahden lempeistä tuulista.

Ruotsinsalmi 1790 - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Ruotsinsalmen meritaistelu 1790 muistetaan Ruotsin ja etenkin sen saaristolaivaston suurena menestyksenä. Teemaristeily saaristolaivaston tykkisluuppien piirusten pohjalta rakennetulla Dianalla tarjoaa tervan tuoksua, tykkien pauketta ja sankkaa ruudinsavua sotahistorian ystäville ja muille aikamatkaajille.

Chapman-päivän purjehdus tykkisluuppi Dianalla

Huomi: TÄYNNÄ! Amiraali Chapmanin kunniaksi raikkaita tuulia, Helsingin merellisiä maisemia ja elävää historiaa 1700-luvun tyyliin tykkisluuppi Dianan purjehduksella 10.9.2022!

PERUTTU Merentutkimuksellinen sluuppipurjehdus

Tykkisluuppi Dianan erikoispurjehdus 10.9. tarjoaa mahdollisuuden tutustua vedenalaiseen Suomenlahteen ja Helsingin vesien tilaan ja eliöstöön. Lapset 15 € ja aikuiset 25 €.

Yleisöpurjehdus tykkisluuppi Dianalla 1700-luvun tyyliin

Raikkaita tuulia, Helsingin merellisiä maisemia ja elävää historiaa 1700-luvun tyyliin tykkisluuppi Dianan purjehduksella!

 

 

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


  Katso myös

  Suomenlinnassa  löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.
  Cafe Piper Suomenlinna

  Kahville ja syömään!

  Nauti purjehduksen jälkeen lounas Suomenlinnassa!

  null

  Vallisaari

  Tee retki ja varaa opastus Vallisaareen!

  Viaporin-pommitus

  Suomenlinna-museo

  Tutustu Suomenlinnan historiaan

  null

  Opaspalvelut

  Varaa opaskierros

  Kuulumisia ja uutisia Facebookissa ja Instagramissa

  Instagram

  @tykkisluuppi

  Facebook
  #tykkisluuppidiana