Suomenlinnan nähtävyydet

Suomenlinna on täynnä ainutlaatuisia historiallisia nähtävyyksiä ja yllättäviä elämyksiä, joiden parissa voi viettää vaikka koko päivän. Tutustu Pohjolan Gibraltarin historialliseen arkkitehtuuriin, tutki massiivisia tykkejä ja salaperäisiä bastionien tunneleita tai nauti auringon paisteesta meren äärellä. Listasimme alla muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset tutustumaan Suomenlinnan historialliseen miljööseen omatoimisesti. Kattavamman katsauksen Viaporin historiaan saat lähtemällä päivittäiselle yleisökierrokselle.
Suomenlinnan bastionit

Kuninkaanportti

Suomenlinnan Kuninkaanportti sijaitsee merilinnoituksen eteläisimmän saaren kärjessä – Kustaanmiekalla. Kertoman mukaan portti rakennettiin paikalle, jolle Ruotsin kuningas Adolf Fredrik kiinnitti laivansa vieraillessaan linnoituksessa 1752. Portti oli kuitenkin suunniteltu suotuisalle paikalle jo ennen kuninkaan vierailua. Kaarevan portin rakennustyöt alkoivat vuonna 1753 ja kestivät aina vuoteen 1754 asti. Portin rakennusmateriaalina käytettiin marmoria ja Tukholman lähistöllä louhittua kalkkikiviä. Viaporin pommituksen yhteydessä suurin osa veden äärelle vievästä  portaikosta tuhoutui ja itsenäisen Suomen aikana sitä on kunnostettu neljästi. Kuninkaanportti on rakennushistoriallisesti merkittävä nähtävyys ja  yksi Suomenlinnan tunnetuimmista käyntikohteista.

Suuri Linnanpiha

1760 -luvulla rakennettu Suuri linnanpiha on Viaporin perustajan Augustin Ehrensvädin käsialaa. Ennen osittaista tuhoutumistaan Krimin sodan aikana vuonna 1855 mahtipontinen piha palveli Viaporin keskustorina ja hallinnollisena keskuksena. Pihan eteläpäässä sijaitsee Augustin Ehrensvärdin virka-asunto, jonka tiloissa nykyään toimii Ehrensvärd-museo. Linnoituspihan keskellä sijaitsee Ehrensvärdin hauta, jonka lopullinen muoto syntyi kuningas Kustaa III ja Augustin Ehrensvärdin pojan Carl Augustin yhteistyönä.
Suomenlinnan tykit

Suomenlinnan tykit

Viaporin pommituksen syttyessä 9. elokuuta 1855 linnoituksen puolustajat olivat voimattomia nykyaikaisin asein varustetulle englantilaisranskalaiselle laivastolle, sillä vanhentuneet ruotsalaiskaudelta jääneet tykit eivät kantaneet lähellekään yhtä pitkälle. Sodan jälkeen venäläiset päättivät jatkaa linnoituksen varustamista nykyaikaisella sotakalustolla ja puolustustekniikalla. Näin Kustaanmiekalla alkoivat laajamittaiset maansiirtotyöt, joiden tuloksena saaren länsi- ja eteläpuolelle syntyi isoja hiekkavalleja. Vallien päälle asennettiin raskaita Permissa ja Pietarissa valmistettuja meritykkejä, joiden tulivoima oli huomattavasti edeltäjänsä suurempi.

Venäläistykkien lisäksi löydät linnoituksesta vanhoja ruotsalaisia tykkejä sekä ensimmäisen ja toisen maailmansodan kalustoa.

Suomenlinnan tunnelit

Suomenlinnan tunnelit sijaitsevat muurien ja bastionien suojassa ja ne ovat toimineet linnoituksen puolustajille suojana, asevarastoina ja salaisina kulkureitteinä. Tunneleista pisin sijaitsee Kustaanmiekan eteläisemmässä päässä – sitä pitkin pääset omatoimisesti taittamaan reilun parin sadan metrin matkan. Täysin pilkkopimeässä. Joten kotoa lähtiessäsi kannattaa muistaa taskulamppu. Osa kasemateista, asevarastoista ja muurien sisällä olevista tiloista ovat myös yleisölle avoimia. Pääset tutustumaan niihin Kustaanmiekan lisäksi myös Susisaarella.

Suomenlinnan tunnelit
Suomenlinnan majakka

Suomenlinnan kirkko

Nykyään Suomenlinnan kirkossa toimii myös majakka. Mutta näin ei ollut aina. Harva tietää, että alunperin vuonna 1854 rakennetun ortodoksisen pyhäkön ulkoasua muutettiin vuosina 1927—1929. Itsenäisen Suomen poliittinen eliitti ei pitänyt hyvänä, että Helsingin rantaviivaa mereltä katsottuna rikkoivat bysanttilaistyylisten kirkkojen siluetit. Kirkkoa muutettiin kilpailun voittaneen Einar Sjöströmin piirustusten mukaisesti. Aleksanteri Nevskin kirkon alkuperäinen arkkitehti on Konstantin Ton, joka tunnetaan mm. kuuluisan moskovalaisen Kristus Vapahtajan kirkon luojana. Myös sen kirkon kohtalo on ollut dramaattinen, sillä bolshevikit räjäyttivät sen maan tasolle. Vanhan Suomenlinnan kirkon alkuperäinen kirkonkello sijaitsee rakennuksen länsipuolella.

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


    Suomenlinnan helmiä

    Suomenlinnasta löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa. Alla joitakin mielenkiintoisia poimintoja.

    Suomenlinna elokuva

    Suomenlinna-museo

    Tustustu Suomenlinnan historiaan!

    Suomenlinnan pirunkirkko

    Kokouspäivä Suomenlinnassa

    Ainutlaatuiset puitteet työryhmäsi kokoukselle

    Tykkisluuppi Diana

    Tykkisluuppi Diana

    Purjehdi 1700-luvun tyylin

    null

    Lapsille ja koululaisryhmille

    Seikkaile ja opi uutta!