Aikamatka Ehrensvärd-museossa

Ehrensvärd-museo sijaitsee linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla Komendantintalossa. Rakennuksen ensimmäisenä isäntänä toimi Viaporin perustaja Augustin Ehrensvärd. Museon näyttely uusittiin vuonna 2015 ja sen kaunius rokokoointeriööri kertoo, miten aatelisto asui 1700-luvulla. Näytteillä on muotokuvia, tyylihuonekaluja ja laivojen pienoismalleja.

 

Komendantintalo on hyvä esimerkki siitä, kuinka Viaporissa asuintilat ja puolustusrakennelmat usein yhdistyivät saman katon alla. Talo oli linnoituksen komendantin asuin- ja virkahuoneistona aina vuoteen 1855, jolloin se menetti koko eteläisen puoliskonsa Krimin sodan pommituksissa. Vuonna 1927 Ehrensvärd-seura teki aloitteen museon perustamiseksi niihin komendantintalon huoneisiin jotka olivat olleet Ehrensvärdin asuntona. Museo avattiin vuonna 1930.

Museo on avoinna kesäkaudella 2024

4.5. – 31.8.2024 päivittäin sekä huhti- ja syyskuussa viikonloppuisin

toukokuussa klo 10:30 – 16 ja kesä-elokuussa 10:30 – 13:00 ja 13:30 – 17:30

huhti- ja syyskuussa la-su 10:30 – 16

 

Museoliput voi ostaa myös ennakkoon verkaupastamme.

Pyydämme ryhmien ilmoittamaan tulosta etukäteen.

Fredrikin nimipäivät Ehrensvärd-museolla kesätapahtuma

Ehrensvärd-museo herää eloon, kun historian elävöittäjät saapuvat juhlistamaan Kuningas Adolf Fredrikin nimipäivää pukeutuneina 1700-luvun juhla-asuihin. Fredrikin nimipäiviä on juhlittu Ehrensvärd-museolla ja sen ympäristössä Suomenlinnassa heinäkuisena lauantaina vuodesta 2020 lähtien. Lisätietoja tapahtumasta on saatavilla keväällä 2024.

Ohjelma Ehrensvärd-museon lipun hinnalla (6€ aikuiset, 3€ lapset, 5 € eläkeläiset ja opiskelijat). Helsinki-kortilla ja Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

Liput museoon

Museon sisäänpääsymaksu on 5 euroa aikuisilta ja 2 euroa lapsilta.
Helsinki-kortilla ja Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

 

Museokierros ryhmille vuoden ympäri

Museoon voi varata ryhmille tutustumiskäyntejä myös talviaikaan. Opastetulla Tapakulttuuri ja taide kierroksella ja Rakkaudella Viaporista kierroksella tutustutaan niin linnoituksen päänähtävyyksiin kuin Ehrensvärd-museon tarinoihin.

Tervetuloa rokokoon lumoon!

 

Komendantin talon sali on sisutettu rokokoo tyyliin. Euroopassa 1730-1780-luvuilla muodissa ollut tyylisuuntaus suosi kaarevia linjoja, kukkia, kasveja ja kaukomaiden eksotiikkaa. Epäsymmetria ja kiehkurat toivat uutta koristeellisuutta huonekaluihin.

 

Salin seiniä koristavat muotokuvat, joita aatelisto teetti itsestään ja perheestään muodin mukaisesti. Muotokuvista voi nähdä henkilön aseman ja saavutukset sekä ajan säädösten mukainen pukeutuminen.

 

Suosittuja uutuuksia kahvia, kaakota ja teetä siemailtiin Itä-Intian kauppakomppanian tuomista kupeista vaikka kahvinjuontia aika ajoin rajoitettiin ylellisyyssäädöksillä. Juhlissa syötiin herkkuja monessa kattauksessa ja booleja sekoittetiin eurooppalaisia viineistä ja punssista.

 

Viaporin komendantitalossa järjestettiin juhlia ja tanssiaisia, joihin kutsun sai myös Helsingin varakkaat porvarit. Rakennuksessa kuitenkin myös piirrettiin rakennuspiirroksia ja suunniteltiin linnoituksen töitä.

 

Ehrensvärd-museo on auki kesäisin ja tarjoaa luomavan tuulahduksen 1700-luvun johtavasta tyylisuuntauksesta.