Aikamatka Ehrensvärd-museossa

Ehrensvärd-museo sijaitsee linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla Komendantintalossa. Rakennuksen ensimmäisenä isäntänä toimi Viaporin perustaja Augustin Ehrensvärd. Museon näyttely uusittiin vuonna 2015 ja sen kaunius rokokoointeriööri kertoo, miten aatelisto asui 1700-luvulla. Näytteillä on muotokuvia, tyylihuonekaluja ja laivojen pienoismalleja.

 

Komendantintalo on hyvä esimerkki siitä, kuinka Viaporissa asuintilat ja puolustusrakennelmat usein yhdistyivät saman katon alla. Talo oli linnoituksen komendantin asuin- ja virkahuoneistona aina vuoteen 1855, jolloin se menetti koko eteläisen puoliskonsa Krimin sodan pommituksissa. Vuonna 1927 Ehrensvärd-seura teki aloitteen museon perustamiseksi niihin komendantintalon huoneisiin jotka olivat olleet Ehrensvärdin asuntona. Museo avattiin vuonna 1930.

Museo on avoinna kesäkaudella 2023

8.5. – 31.8.2023 päivittäin ja syyskuussa viikonloppuisin

toukokuussa klo 10 – 16

kesä-elokuussa 10:30 – 13:00 ja 13:30 – 17:30

syyskuussa la-su 10 – 16

Pyydämme ryhmien ilmoittamaan tulosta etukäteen.

Neiti Blomcreutzin talokierrokset

Miksi kahvipannu on piilossa? Miten menuetin aske.llus menikään? Näihin kysymyksiin vastaukset tietää aatelisneiti Blomcreutz, viaporilainen valistusajalta. Neiti Blomcreutzin talokierroksilla komendantintalo herää eloon ja kutsuu tutustumaan 1700-luvun tunnelmaan aidossa interiöörissä. Talokierroksella tutustutaan museoon ja samalla siihen millainen oli 1700-luvun aateliston koti. Lisäksi kuullaan tyylistä ja tavoista. Luvassa on myös ajan muotitanssin menuetin askelten tapailua ja viuhkakielen saloihin tutustumista. Tee piristävä aikahyppy 1700-luvulle. Kierroksia on 9.9.2023 kello 12 ja 14. Osallistuminen museon pääsymaksulla.

Fredrikin nimipäivät Ehrensvärd-museolla

Ehrensvärd-museo herää eloon, kun historian elävöittäjät saapuvat juhlistamaan Kuningas Adolf Fredrikin nimipäivää pukeutuneina 1700-luvun juhla-asuihin. Fredrikin nimipäiviä on juhlittu Ehrensvärd-museolla ja sen ympäristössä Suomenlinnassa heinäkuisena lauantaina vuodesta 2020 lähtien.

Ohjelma Ehrensvärd-museon lipun hinnalla (5€ aikuiset, 2€ lapset). Helsinki-kortilla ja Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

Liput museoon

Museon sisäänpääsymaksu on 5 euroa aikuisilta ja 2 euroa lapsilta.
Helsinki-kortilla ja Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.

 

Museokierros ryhmille vuoden ympäri

Museoon voi varata ryhmille tutustumiskäyntejä myös talviaikaan. Opastetulla Tapakulttuuri ja taide kierroksella ja Rakkaudella Viaporista kierroksella tutustutaan niin linnoituksen päänähtävyyksiin kuin Ehrensvärd-museon tarinoihin.

Tervetuloa rokokoon lumoon!

 

Komendantin talon sali on sisutettu rokokoo tyyliin. Euroopassa 1730-1780-luvuilla muodissa ollut tyylisuuntaus suosi kaarevia linjoja, kukkia, kasveja ja kaukomaiden eksotiikkaa. Epäsymmetria ja kiehkurat toivat uutta koristeellisuutta huonekaluihin.

 

Salin seiniä koristavat muotokuvat, joita aatelisto teetti itsestään ja perheestään muodin mukaisesti. Muotokuvista voi nähdä henkilön aseman ja saavutukset sekä ajan säädösten mukainen pukeutuminen.

 

Suosittuja uutuuksia kahvia, kaakota ja teetä siemailtiin Itä-Intian kauppakomppanian tuomista kupeista vaikka kahvinjuontia aika ajoin rajoitettiin ylellisyyssäädöksillä. Juhlissa syötiin herkkuja monessa kattauksessa ja booleja sekoittetiin eurooppalaisia viineistä ja punssista.

 

Viaporin komendantitalossa järjestettiin juhlia ja tanssiaisia, joihin kutsun sai myös Helsingin varakkaat porvarit. Rakennuksessa kuitenkin myös piirrettiin rakennuspiirroksia ja suunniteltiin linnoituksen töitä.

 

Ehrensvärd-museo on auki kesäisin ja tarjoaa luomavan tuulahduksen 1700-luvun johtavasta tyylisuuntauksesta.