Chapman tapahtumapäivä 10.9.2022

Tykkisluuppi Suomenlinna

Fredrik Henrik af Chapmanin tapahtumapäivä

10.9.2022 Suomenlinnassa vietetään Chapman-tapahtumapäivää saaristolaivaston suunnittelijan, laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin kunniaksi. Chapman täytti 9.9.2021 300 vuotta, mutta näin pandemia aikoina juhlatapahtumaa vietetään nyt vuotta myöhemmin. Päivän ohjelmaan kuulu purjehduksia tykkisluuppi Dianalla sekä Chapmanin ajan Viaporista kertovia opastuksia ja telakan nykytoiminnan esittelyä. 1700-luvun interiöörimuseoon Ehrensvärd-museoon on vapaa sisäänpääsy. Lisäksi Suomenlinna-museossa voi tutustua Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748-2021 -näyttelyyn, joka kertoo myös Chapmanin toimintaa Viaporissa. Tervetuloa tutustumaan historialliseen ja merelliseen Suomenlinnaan!

 

Fredrik Henrik af Chapman (1721-1808) suunnitteli useita alustyyppejä saaristolaivastoon 1700-luvun jälkipuolella. Hän asui ja toimi laivanrakentajana Viaporissa 1762-1764. Hän johti myös telakan rakennustöitä ja hänen aikanaan laskettiin vesille seitsemän saaristolaivaston alusta. Chapman suunnitteli kokonaan uuden alustyypin, tykkisluupin 1760-luvulla. Pieni ja ketterä alus oli vahvasti aseistettu ja sillä pystyi sekä purjehtimaan että soutamaan. Suomenlinnan telakalla rakennettiin 2010-luvulla perinteisiä rakennusmenetelmiä käyttäen tykkisluuppi Diana, joka purjehtii myös tapahtumapäivän aikana.

Ohjelma

10.00 Merentutkimuksellinen tykkisluuppipurjehdus ja iltapäivä Harakan luontokeskuksessa (PERUTTU)

12.00 Opastettu kierros: Viapori Chapmanin aikaan

13.00 Telakan nykytoiminnan esittely -opastus

14.00 Guidade tur: Sveaborg under Chapmans tid

15.00 Yleisöpurjehdus tykkisluuppi Dianalla Tykistölahdesta

 

Ehrensvärd-museo on avoinna 10-16 ja Suomenlinna-museo on avoinna 10-18.

 

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Ehrenvärd-seura, Viaporin telakka ry sekä Harakan luontotalo ja Purjelaivakonttori.

Suomenlinna

Tykkisluuppipurjehdukset

Tykkisluuppi Dianalla tehdään kaksi purjehdusta.

Amiraali Chapman on mukana molemilla purjehduksilla.

 

PERUTTU. Merentutkimuksellinen tykkisluuppipurjehdus ja iltapäivä Harakan luontokeskuksessa (klo 10-16) tarjoaa mahdollisuuden tutustua vedenalaiseen Suomenlahteen. Osallistujat pääsevät purjehduksen aikana ottamaan vesi- ja planktonnäytteitä, joita tutkitaan ohjatusti Harakan saarella Harakan luontokeskuksen asiantuntijoiden johdolla. Lue lisää ja osta liput

 

Yleisöpurjehduksella (klo 15-16.45) nähdään merellinen Helsinki ja Suomenlinnan linnoitussaaret uudesta näkökulmasta.  Matkan aikana osallistujat pääsevät halutessaan avustamaan miehistöä aluksen purjeiden nostossa ja laskussa ja muutama reipas pääsee mukaan soutuharjoitukseen. Lue lisää ja osta liput

Telakan nykytoiminnan esittely -opastus

Suomenlinnan telakka on Suomen vanhin ja maailman vanhimpia edelleen toiminnassa olevia allastelakoita, sen rakennustyöt aloitettiin 1750-luvulla. Nykyisin telakalla kunnostetaan perinnealuksia. Millainen paikka telakka on ja kuinka laivat telakoidaan? Millaisia töitä telakalla tehdään ja kuka niitä tekee? Tule kuulemaan telakan nykyajan toiminnasta ja arjesta niin kesällä kuin talvellakin. Opastuksen järjestää Viaporin telakka ry.

 

Aika: 13.00. Kesto: 1 tunti

Lähtö: Kokoontuminen telakan piipun luona

Opastus on ilmainen, varaa paikkasi verkkokaupasta.

Suomenlinnan kuivatelakka

Opastukset

Viapori Chapmanin aikaan -opastettu kierros

Millaista oli elää ja työskennellä 1760-luvun Viaporissa? Linnoituksessa tehtiin rakennustöitä esimerkiksi telakka-alueella, jolla myös rakennettiin samaan aikaan aluksia saaristolaivastoon. Opastuksella tutustutaan Fredrik Henrik af Chapmanin toimintaan Viaporissa, telakan historiaan ja saaristolaivastoon. Tule kuulemaan merellisen Suomenlinnan historiasta ja huomaa itse kuinka 1700-luku on edelleen läsnä linnoituksessa.

Aika: 12.00. Kesto: 1 tunti. Lähtö: Suomenlinna-keskukselta

Opastus on ilmainen, varaa paikkasi verkkokaupasta.

 

Guidade tur: Sveaborg under Chapmans tid

Under den guidade rundvandringen hör du hur man levde och arbetade på Sveaborg under 1760-talet. På fästningen gjordes omfattande byggnadsarbete tex. på torrdockan, var man samtidigt byggde nya skepp till skärgårdsflottan. Under rundvandringen berättas om skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapmans verksamhet på Sveaborg samt om torrdockans och skärgårdsflottans historia. Kom och hör om Sveaborgs marina historia och se hur 1700-talet ännu lever kvar på fästningen.

Tidpunkt: 13.00. Längd: 1 tunti. Sart: Sveaborg-center. Pris: Gratis

Boka din plats från webshop.

Suomenlinna-museo

Suomenlinna-museo esittelee linnoituksen yli 270-vuotisen historian vaiheita sekä linnoituksen arkea että juhlaa. Museon perusnäyttely antaa kattavan kuvan linnoituksen tapahtumista ja sen asukkaiden elämästä 1700- ja 1800-luvun linnoituksessa.

 

Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021 -erikoisnäyttelyssä Ruotsin ajan saaristolaivasto on keskeisessä roolissa. Näyttely esittelee myös laivanrakentaja Fredrik Henrik af Chapmanin toimintaa Viaporin telakan perustajana. Esillä on laivojen pienoismalleja. Näyttelyn muu esineistö koostuu laivapiirustuksista, valokuvista ja aseista. Myös rakennus, jossa näyttely sijaitsee, on osa näyttelyä: se on af Chapmanin suunnittelema varasto, jossa alusten irtaimistoa säilytettiin talvikuukausien aikana. Lisäksi näyttelyssä on meriarkeologinen osio, joka kuvaa havainnollisin esimerkein, mitä jo tuhoutuneesta Saaristolaivastosta on voitu saada selville tämän päivän arkeologian menetelmin.

 

Avoinna 10-18. Liput: Hinta 8 € aikuinen, 4 € lapsi (7-17 v.), Opiskelijat/eläkeläiset 5 €.

Ehrensvärd-museo

Viaporin linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla, komendantintalossa (Suomenlinna B 40) sijaitseva Ehrensvärd-museo vie aikamatkalle 1700-luvulle. Rakennuksen ensimmäisenä isäntänä toimi Viaporin perustaja Augustin Ehrensvärd. Museon kaunis rokokoointeriööri kertoo, miten aatelisto asui 1700-luvulla. Komendantintalo on hyvä esimerkki siitä, kuinka Viaporissa asuintilat ja puolustusrakennelmat usein yhdistyivät saman katon alla. Näytteillä on muotokuvia ja tyylihuonekaluja. Nähtävillä on myös pienoismalli tykkisluuppi Dianasta ja tykkijollasta. Molemmat alustyypit olivat Fredrik Henrik af Chapmanin saaristolaivastoon suunnittelemia.

 

Museon on avoinna 10.9.2022 kello 10-16 ja sinne vapaapääsy.

Museo on Komendantintalon toisessa kerroksessa, portaikon yläpäässä.