Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Viapori ja salaisuuksien avain -seikkailukierros

Vuonna 2018 juhlitaan Suomenlinnan seikkailukierroksen kaksikymmenvuotista taivalta. Juhlavuonna seikkailukierroksella ratkotaan Viaporin rakentamisaikaan liittyvää arvoituksellista salaisuutta, joka tuo paikalle myös kuninkaan apujoukkoineen.  Viapori ja salaisuuksien avain -seikkailukierros vie lapset (6-13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin. Johtolankoja seuratessaan ja vihjeitä ratkoessaan seikkailijat kohtaavat  henkilöitä 1700-luvulta. Vihjeiden viitoittama matka kulkee vanhan linnoituksen kivisten muurien katveesta valoisiin puistoihin ja hämyisiin bastioneihin. Kierros kertoo elävästi ja hauskasti Suomenlinnasta.

Kesäesitykset ovat ajalla: 8.6.-4.8.2018. Tilaskierroksia järjestetään ryhmille 7.5.-31.8.2018.

Purjehdi 1700-luvun tyyliin tykkisluuppi Dianalla

Suomenlinnan vesillä purjehti yli 200 vuotta sitten Viaporin saaristolaivasto tykkisluuppeineen. Nykyisin linnoitusken lähivesillä purjehtii kesäisin 1700-luvun esikuvien mukaan rakennettu tykkisluuppi Diana. Dianalla järjestetään kesä-elokuussa yleisö- ja perhepurjeduksia, joilla tavataan myös laiva-arkkitehti Henrik Fredrik af Chapman. Purjehduskausi on touko-syyskuussa ja kesän yleisöpurjehdukset ovat ajalla 27.6.-25.8.2018. Tutustu kesäkauden 2018 yleisö- ja perhepurjehduksiin ja tilauspurjehduksien tarjontaan ja lähde viettämään mieleenpainuvaa kesäpäivää purjehtinen Suomenlinnan lähiväsillä.

1918 muistovuoden erikoiskierros

Viapori sai uuden nimensä sata vuotta sitten keväällä 1918, sisällissodan ollessa lopuillaan. Tätä ennen linnakesaaret olivat toimineet sotilastukikohtana niin Ruotsin, kuin Venäjänkin lipun alla, yhteensä jo 170 vuoden ajan.

Saaret ovat näytelleet osaa sisällissodan eri vaiheissa ja sodan jälkeen siellä toimi sotavankileiri. Linnoituksen historia on myös täynnä yhteiskunnallista, kulttuurista ja teollistakin kehitystä. Saarilta on sotilasosastojen lisäksi löytynyt poliisikoulu, Suomen ensimmäinen lentokonetehdas sekä sukellusvenelaivaston tukikohta.

Kierroksen aikana vieraillaan Suomenlinnan vankileirin kuolemantuomittujen selliosastolla.

 

1918 muistovuoden erikoiskierrosta voi tilata ryhmille, mutta siitä on kesällä 2018 tarjolla myös yleisöopastuksia seuraavasti:

La 16.6., la 30.6., to 5.7., to 12.7., to 19.7. Klo 15.00 – 16.30. Opaskierros alkaa Suomenlinnakeskukselta. Liput 11 euroa/hlö.

Suomenlinnan syreenit kukkii

Suomenlinnan vanhimmat syreenilajit ovat peräisin 1700-luvun puolestavälistä, kun niitä istutettuun ranskalaisen mallin mukaan koristekasveiksi. Syreenien kukinta on nyt parhaimmillaan ja niiden tuoksu huumaava. Koe Suomenlinnan kauneimmillaan ja piipahda samalla linnoituksen perinteikkäämmässä kahvilassa, kahvila Piperissä, nauttimassa syreeneistä, hyvästä kahvista ja merimaisemista.

Varaa opastus Vallisaareen

Vallisaareen palveluihin kuuluu kahviloita,  ravintola, vierassatama ja opastettuja kierroksia. Saaren kiehtovaan historiaan ja kauniiseen luontoon onkin paras tutustua oppaan johdolla. Järjestämme tilauksesta kävelykierroksia Vallisaaressa sekä lapsi- että aikuisryhmille. Meiltä voit myös varata vesibussimatkat ja ruokailun saaressa.Saaressa on suuret korkeuserot ja siellä kuljetaan luontopolkua pitkin. Hyvät jalkineet ja säänkestävä vaatetus tulisi varata mukaan.

Suomenlinnan seikkailukierroksen verkkonäyttely

Kaksikymmentä vuotta sitten Viaporissa tehtiin ensimmäiset hovikumarrukset, kun kuningas Kustaa III lähti etsimään kadonnutta kruunuaan linnoituksen muurien katveesta. Vuonna 2018 Suomenlinnan seikkailukierros täyttää pyöreät kaksikymmentä vuotta. Seikkailukierroksesta kertova verkkonäyttely kokoaa kuvin ja sanoin yhteen menneitä vuosia. Verkkonäyttelyyn voi tutustua kesäkuun 8. päivätä eteen päin Ehrensvärd-seuran internetsivutolla ja sinne löytää osoitteesta www.suomenlinnatours.com/suomenlinnan-seikkailukierros (suoralinkki julkaistaan myöhemmin).

Onko sinulla kuvaa retkestäsi Suomenlinnassa seikkailukierrokselta. Mikäli on ja haluausit osallistua kuvalla näyttelyyn osallitujien osioon voit lähettää kuvan osoitteeseen guidebookign(AT)suomenlinnatours.com. Huomioithan että voimme julkaista vain kuvia, joissa kaikki kuvankäyttöpikeudet ovat kunnossa ja sinulla on oikeus antaan kuva näyttelykäyttöön verkkosivuille. Lisäski kuvassa voi näkyä tunnustettavasti vain henkilöitä joilta on kuvauslupa myös kuvan julkista käyttöä koskien. Kuviin merkitsemme kuvaajan nimen ja kuvausvuoden.

Экскурсия для детей

Näyttely Suomenlinna-museossa: Satavuotias yö

Kuva: Hanna Koikkalainen, Perttulan Ketunniemi 2017

Soiva valokuvanäyttely käsittelee kuvin, sanoin ja äänin Suomen sisällissotaa ja sen kaikuja. Työryhmää on kiinnostanut sisällissodan kokemuksellisuus, vaietut tunteet, unohdetut yksityiskohdat, pusikoituneet joukkohaudat, aikalaiskuvien katseet ja arkiset muistot. Tavoitteena ei ole kirjoittaa historiaa, vaan kuunnella ja katsella sitä; nostaa esiin arkistojen mikrohistoriallisia ääniä, unohdettuja arkistokuvia, lauluja ja ylimääräisiä liuskoja joiden ääreen harvoin pysähdytään. Näyttelyssä on esillä mm. arkistokuvia, arkistöäänitteitä sekä uusia kuvia tapahtumapaikoilta vuoden 1918 Suomessa.

Näyttelyn avautumisen yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus teemalla Naiset ja sisällissodan kokemus. Tilaisuus on avoin yleisölle, tutustu ohjelmaan.