Ajankohtaista

Lue mitä ajankohtaista ohjelmaa tarjoamme Suomenlinnassa! Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Vedenalainen Suomenlinna -opastus

Mitä on Suomenlinnan pinnan alla? Suomenlinnan kävijä näkee linnoituksen bastionit, vallit ja kasarmit; astelee saarten teillä, rannoilla ja silloilla. Merilinnoituksen elämästä iso osa on kuitenkin tapahtunut sen vesialueilla. Vedenalainen Suomenlinna -kierroksella tutustutaan Suomenlinnan vedenalaiseen kulttuuriperintöön. Kierroksella katsotaan myös hieman rantavesiä kauemmas ja muistetaan erästä murheellista ilotulitusta elokuussa 1788.

 

Kierros torstaina 31.8. klo 17.45.  Kierros kestää noin 1,5 tuntia.

Kävelykierros alkaa Suomenlinnan lauttarannasta, vaaleanpunaisen rantakasarmin edustalta. Kierros on ilmainen, ei ilmoittautumista.

Suomenlinnan seikkailukierroksen 25-vuotisjuhlaviikonloppu

Seikkailukierroksen 25-vuotisjuhlavuoden juhlaviikonloppu järjestetään 12.-13.8.2023. Viikonlopun ohjelmassa on Suomenlinnan seikkailukierroksen 25-vuotisjuhlakierroksia ja Kuninkaallinen rastirata. Juhlakierros vie osallistujat hauskalle aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin kuningas Kustaa III:n johdolla ja seikkailulla tavataan tuttuja hahmoja seikkailukierrokselta vuosien varrelta. Kuninkaallisella rastiradalla tehdään erilaisia tehtäviä ja opitaan samalla seikka jos toinenkin historiasta. Ohjelmaan voi osallistua suomen tai ruotsinkielellä. Lisäksi Suomenlinna-museossa on tehtävässä Kuninkaallinen jalokivijahti -rastirata. Ehrensvärd-museossa voi tutustua 1700-luvun upseerin kotiin ja nähdä ajan kuninkaallisen purjealuksen pienoismallin. Tervetuloa Suomenlinnaan!

Lisätiedot ja liput (5-10 € ohjelmasta riippuen):

www.suomenlinnatours.com/suomenlinna-seikkailukierros-25vuotta

Chapman tapahtumapäivä 9.9.2023

Suomenlinnassa vietetään syyskuussa merellistä Chapman-tapahtumapäivää, joka on nimetty saaristolaivaston suunnittelijan, laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin mukaan. Päivän ohjelmaan kuulu purjehduksia tykkisluuppi Dianalla sekä Chapmain ajan Viaporista kertovia opastuksia ja telakan nykytoiminnan esittelyä. 1700-luvun interiöörimuseoon Ehrensvärd-museossa järjestetään Neiti Blomcretzin talokierroksia. Suomenlinna-museossa voi tutustua linnoituksen historiaan ja nykyaikaan. Vaihtuvassa Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla -näyttelyssä on valokaaja Björn Emgrenin taiteilijatapaaminen. Tervetuloa tutustumaan historialliseen ja merelliseen Suomenlinnaan!

Lue lisää tapahtumapäivästä ja osta liput opastuksille.

Suomenlinnan uusi mobiiliopas

Suomenlinnan uusi mobiili-opas lanseerattiin toukokuussa juhlallisesti Ukrainan Suomen-suurlähettilään Olga Dibrovan toimesta. Opastuksia voi puhelimen kautta kuunnella ukrainaksi, suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi sekä tekstitettynä yli kahdellakymmenellä kielellä. Ehrensvärd-seura tuotti opastukset yhdessä Reveelin kanssa. Ukrainankielinen versio on Suomen ensimmäinen ukrainankielinen mobiiliopastus ja osa Ukrainan presidentin puolison Olena Zelenskan hanketta lisätä ukrainankielisiä mobiiliopastuksia maailmanlaajuisesti.

Valokuvanäyttely Suomenlinna-museossa 28.10.2022 - 1.9.2023

Valokuvanäyttely perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla Suomenlinnassa.

1750-luvulla Suomenlinnaan rakennettu Viaporin telakka on Suomen ja Euroopan vanhin toiminnassa oleva kuivatelakka. Nykyään telakalla kunnostetaan perinteisiä purjelaivoja Viaporin telakka -yhdistyksen voimin. Laivat palaavat purjehduskaudelta syksyllä ja korjaustyöt tehdään talven aikana kuivatelakan altaan pohjalla.

Valokuvaaja Björn Elmgren on seurannut perinnelaivojen korjaustöitä ja Viaporin telakan toimintaa vuodesta 2018 lähtien. Tämä valokuvanäyttely avartaa perinnelaivojen historiaa ja korjaustöiden vaiheita valokuvien avulla. Elmgrenin valokuvat ovat kuvattu mustavalkofilmille. Esillä on myös perinnetyökaluja, joita edelleen käytetään laivojen kunnostuksessa.

Näyttely on avoinna museon aukioloaikoina.

Ehrensvärd-seura sata vuotta Suomenlinnassa

Sata vuotta sitten 13.3.1921 Suomenlinnan muinaismuistojen vaalimisesta vastannut komitea teki päätöksen Ehrensvärd-seuran perustamisesta. Siitä lähtien seuran toiminta on perustunut Suomenlinnan ja sen historian tunnetuksi tekemiseksi. Tänä vuonna on aika juhlistaa satavuotiasta Ehrensvärd-seuraa!

Juhlavuoden ohjelmaan ja Suomenlinna-museon sekä Kansallisarkiston juhlanäyttelyihin voi tutustua juhlavuoden verkkosivuilla.