Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Viaporin syksy on taas Kurja!

Syksyn synkkään pimeyteen kannattaa sukeltaa syvemmälle kaamealla Kurja Viapori -opastuskierroksella. Linnoituksen pimeä vuodenaika on pyhitetty murhamiehille, vankikarkureille, vaietuille salaisuuksille ja ruumiin kuolevaisuudelle. Kierroksella keskitytään Suomenlinnan historian tummiin tositarinoihin. Millaiset rikolliset päätyivät lusimaan linnoitukseen 1700-luvulla? Kuka oli Juhani Aataminpoika? Missä sijaitsi linnoitussaarten pahennusta herättänyt hökkelikylä, eräänlainen yrityskeskus Nystaden?

Illan pimeydessä linnoituksen muurit, raitit ja porttikongit näyttäytyvät aivan uudessa valossa. Pimeässä valossa.

Yleisökierroksia on marraskuussa 2019 seuraavasti:

La 2.11. klo 19.30 (Osa Suomenlinnan kekri-tapahtuman ohjelmaa.)
Pe  8.11. ja 22.11 klo 18.20
La 16.11. klo 18.20
Kierros alkaa Suomenlinnan Lauttarannasta. Klo 18.00 Kauppatorilta lähtevällä lautalla ehtii mukaan mainiosti. Kierroksen kesto on 1 tunti 40 min. Huom. Kurja Viapori ei sovellu lapsille!

Liput 13 euroa ennakkoon verkkokaupasta https://www.suomenlinnatours.com/opastukset?johku_product=99

Kuva:Helsingin kaupunginmuseo

Viaporin Kekri-tapahtuma

Suomenlinnassa järjestetään  Viaporin Kekri-tapahtuma lauantaina 2.11.2019. Tapahtumaan pääsee JT-linen M/s Amiraali-vesibussilla, jossa menomatkan itseoikeutettuna risteilyisäntänä toimii tietysti Kekripukki. Vuosisatoja vanhat tavat ja tarinat, herkut ja henget heräävät eloon Kekripukin matkassa kohti syyshämärää Suomenlinnaa. Lähdöt kauppatorilta alkaen 14.30. Lue lisää vesibussimatkasta ja osta liput.

 

Ehrensvärd-seura järjestää tapahtumapäivänä kaksi opastettua kierrosta Rakkaudella Viaporista -kierroksen kello 17-18.30 ja Kurja Viapori -kierroksen kello 19.30.

Linnoitustonttu Kaarlen kierros

Kaarlen kierroksella etsitään pieniä, kujeilevia apulaistonttuja ja samalla kuullaan linnoituksen elämästä eri aikoina. Kaarlen opissa lapset vanhempineen voivat tutustua hauskalla tavalla Suomenlinnaan. Kierrokset: 30.11., 7.12. ja 14.12. sekä 21.12.2019.

R-Collection vaatettaa Ehrensvärd-seuran kesäoppaat

Klassikkoanorakeistaan tunnettu, suomalainen vaatevalmistaja R-Collection / Rokseri Oy vaatettaa Ehrensvärd-seuran Suomenlinna-oppaat kesäkaudella 2019. Ehrensvärd-seuran kesäoppaat tunnistaa siis auktorisoidun Suomenlinna-oppaan opaskortista sekä tummansinisestä, tuulenpitävästä ja vettähylkivästä R-Collectionin anorakista.
Tervetuloa kesän kaikki elementit!

Uusi Suomenlinnan seikkailukierros vuodelle 2020

Vauhdikas ja hauska Suomenlinnan seikkailukierros tempaa osallistujat aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin. Matkan varrella tavataan mielenkiintoisia henkilöitä ja erikoisia sattumuksia aikojen takaa, ratkotaan arvoituksellisia johtolankoja ja käydään hämärissä bastioneissa. Lapsille (6-13 vuotta) suunnattu mutta myös aikuisille sopiva kierros tutustuttaa osallistujat Suomenlinnaan ja 1700-lukuun elämyksellisellä ja hauskalla tavalla. Ehrensvärd-seuran kautta voi varata ryhmälle myös vesibussikuljetukset ja ruokailun kätevästi ohjelman varauksen kanssa. Kesän kierrokset ovat ajalla 6.6.-15.8.2020. Kierros on tilattavissa myös ryhmille touko-syyskuussa (6.5.-14.9.2020).

Piirroskuva: Nadja Sarell.

Tykkisluuppi Dianan kesän 2020 yleisöpurjehdukset

Tervetuloa tykkisluuppi Dianan tervantuoksuiselle yleisöpurjehdukselle Suomenlinnan saarten vesille! Dianan kyydissä purjehditaan ajassa taaksepäin 1700-luvulle. Matkaa johtaa itse kuuluisa Amiraali Chapman. Osallistujat pääsevät halutessaan avustamaan 1700-luvun univormuihin sonnustautunutta miehistöä purjeiden nostossa ja laskussa, lisäksi muutama reipas pääsee mukaan soutuharjoitukseen!

Vuoden 2020 yleisöpurjehduksia järjestetään kesä-elokuussa.

Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään -näyttely juhlistaa Bruunin taiteilijauraa

Taiteilija Erik Bruun viettää tänä vuonna 70-vuotistaiteilijajuhlaa. Suomenlinna-museolle avautuu taiteilijan uraa juhlistava Jaffasta Jaffaan, metsästä metsään -näyttely.

Bruunin Jaffa-julisteet ovat olleet näkyvästi esillä 1950-luvulta lähtien. Kankaallakin aihe on ollut suosittu. Vuosikymmenien kaari syntyy myös erilaisista metsä-aiheista, joita julisteissa, postimerkeissä, julkaisuissa ja muissa Bruunin töissä on näkynyt koko graafikon uran ajalta. Erik Bruunin sanoin: ”Metsä on ollut työnantajani monilla tavoin. Metsään eri tavoin liittyvät tilaus- ja muut työt ovat konkreettisesti tuoneet leivän pöytään mutta lisäksi metsä on tarjonnut loputtoman aihe- ja ideavaraston moneen sellaiseenkin työhön, jossa metsä ei ole keskiössä.”

Luonnonkaunis Vallisaari

Vallisaaressa  järjestät ryhmällesi luonnonhelmassa kevään ekologisimman tykypäivän. Kävelykierroksella tutustut oppaan johdolla upeiden maisemien ja vehreän luonnon lisäksi kiinnostaviin tarinoihin menneiltä vuosisadoilta ja -kymmeniltä; Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta. Kierroksen päätteeksi maistuu letut Kahvila Pajassa!

Tee varaus tykypäivääsi varten täältä.