Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Ystävänpäivän iltataivas

Ehrensvärd-seuran ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursan yhteinen kierros Ystävänpäivänä 14.2.2019.

Tervetuloa katselemaan Ystävänpäivän iltataivasta ja nauttimaan talvisen linnoituksen tunnelmasta!

Suomenlinnan rakennustöiden alkaessa 1700-luvun puolivälissä Helsinki oli hyvin pieni kaupunki pian väkimäärältään suuremman linnoituksen kupeessa. Sittemmin valta on vaihtunut Ruotsilta Venäjälle ja edelleen itsenäiselle Suomelle. Samalla Helsinki on kasvanut valtavasti, mutta Suomenlinnasta löytää edelleen jotain itse kaupungista miltei jo kadonnutta: pimeyttä ja kirkkaan tähtitaivaan.

Kierroksella katselemme helmikuista iltataivasta Suomenlinnan yllä, tunnistamme taivaankappaleita, ja puhumme linnoituksen historiasta.

Kuinka pääsen mukaan?
Ota HSL:n lautta Kauppatorilta Suomenlinnaan klo 19.20. Kierros alkaa Suomenlinnan lauttarannasta lautan saavuttua klo 19.35. Takaisin kaupunkiin palaamme Suomenlinnasta klo 21.20 lähtevällä lautalla.

Varustaudu lämpimällä (tätä ei voi tarpeeksi korostaa), säänmukaisella vaatetuksella ja taskulampulla.

Liput Ehrensvärd-seuran oppaalta ennen kierrosta. Ei ennakkoilmoittautumista. Hinta 5€/hlö.

Huom! Pilvisellä säällä kierros peruuntuu – tarkista tilanne samana päivänä, klo 18, Ursan Tuhannen tähden paikka -kampanjan sivuilta.

Lisätietoja:
Ehrensvärd-seura, puh. 09 684 1850
Tuukka Perhoniemi / Ursa ry, pimeataivas (at) ursa.fi, puh. 040 5042429
Huom! Linnoitusalueella pimeällä liikkuessa täytyy kiinnittää erityistä huomiota varovaisuuteen.

Yhteistyökumppani: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry

Kuva: Niklas Sjöblom / taivasalla net

Opettajailtama Suomenlinnassa 28.2.2019

Tule tutustumaan talviseen Suomenlinnan merilinnoitukseen ja kuulemaan koululaisille suunnatusta, monipuolisesta ohjelmatarjonnasta torstaina 28.2.2019 kello 16.15-18.00.

Illan ohjelma aloitetaan piristävällä ulkoilulla miniopastuksen ja iPadisuunnistukseen tutustumisen merkeissä. Virkistävän kävelyn jälkeen saavutaan Suomenlinnakeskukselle, jossa on luvassa tutustumista Suomenlinna-museoon ja koululaisryhmille suunnattuun, monipuoliseen ohjelmatarjontaan. Lisäksi iltaan tuo historian havinaa 1700-luvun Viaporista Suomenlinnan seikkailukierrokselta tuttu hahmo. Tilaisuudessa on tarjolla pientä suolaista ja makeaa iltapalatarjoilua. Tilaisuudessa esitellään Ehrensvärd-seuran ja Hostel Suomenlinnan koululaisryhmille suunnattua ohjelmatarjontaa. Lisäksi kuullaan Unescon maailmanperintökohteen isännän Suomenlinnan hoitokunnan tervehdys.

Aikataulu:

Lautta lähtee Kauppatorilta kello 16.00. Ohjelma alkaa lauttarannasta noin kello 16.15. Tilaisuus päätetään siten, että ehdimme kello 18.20 lähtevään lauttaan.

Varustautuminen: Ulkoiluun sopiva vaatetus ja hyvät jalkineet.

Ilmoittauduthan ennakkoon osoitteeseen sly( @)suokki.fi viimeistään perjantaina 25.2.2019.

Tiedustelut tilaisuudesta: Hostel Suomenlinna, 045 343 8488, sly@suokki.fi

Rakkaudella Viaporista!

 (…) ei minulla juuri nyt ole mitään kerrottavaa, mutta kirjoitan kuitenkin, jos en mitään muuta niin ainoastaan Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka (…)

Viaporin linnoituksen rakentajan Augustin Ehrensvärdin poika Carl August kirjeessään puolisolleen Kickanille 11. kesäkuuta 1790.

Carl August Ehrensvärd, 45-vuotias yliamiraali, jatkaa kirjettään lisäämällä siihen sanan Kicka vielä 59 kertaa. Hän oli rakastunut.

Rakkaudella Viaporista -kierros kertoo tarinoita rakkaudesta ja kaikesta mitä siihen liittyi 1700-luvulla. Kierroksella tutustut Carl Augustiin ja ”Kickaniin” – oikealta nimeltään Sophie Sparre – sekä joukkoon muita linnoituksessa menneinä aikoina vaikuttaneita henkilöitä. He olivat kapteeneja, laivanrakennusmestareita, aviopuolisoita, leskirouvia, taloudenhoitajattaria – mutta myös sinnikkäitä kosijoita, eroottisten kuvien raapustelijoita, avovaimoja, aviottomia lapsia sekä näiden isiä ja äitejä. Heidän tarinoidensa kautta avautuvat 1700-luvun rakkaus ja sen intiimi sfääri, ihmisten väliset suhteet ja yhteiskunnan normit.

Rakkaudella Viaporista varattavissa ryhmille huhtikuusta 2019 alkaen.

Yllä oleva lainaus teoksesta:
Carl August Ehrensvärd. Brev till Kickan. P.A. Nordstedt & Söners Förlag. Stockholm 1971.

Kuva: Tosterup samlingarna, Riksarkivet

Näyttely Suomenlinna-museossa: Sata Suomenlinnan vuotta 1918 – 2018

Näyttely aukeaa 14.9.2018 – tervetuloa!

Sveaborg ja Viapori -nimillä tunnettu linnoitus sai suomenkielisen nimensä Suomenlinna sata vuotta sitten. Nyt avautuva valokuvanäyttely esittelee Suomenlinnan muuttumista suomalaisen ajanjakson aikana.

Näyttelyn valokuvat on otettu vuosina 1918 ja 2018. Vuonna 1918 otetut valokuvat ovat olleet linnoituksen suomalaisen kauden ensimmäisen siviilikomendantin Carl von Wendtin kokoelmassa. Valokuvaajat Gunnar Lönnqvist, Niilo Toivonen ja Eric Sundström ottivat nämä kuvat kesällä 1918. Suomenlinnan hoitokunnalle lahjoitettujen 100 vuotta vanhojen valokuvien rinnalle on otettu kuvat samasta paikasta 100 vuotta alkuperäisten kuvien ottamisen jälkeen. Valokuvaaja Tim Bird on kuvannut Suomenlinnaa vuonna 2018 samoista kuvakulmista kuin valokuvaajat kesällä 1918.