Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Kouluryhmän kanssa seikkailukierrokselle

Vauhdikas ja hauska Kätketyn laivan arvoitus -seikkailukierros on tilattavissa ryhmille touko-syyskuussa (6.5.-14.9.2019). Seikkailukierros tempaa osallistujat aikamatkalle 1700-luvun Viaporiin. Matkan varrella tavataan mielenkiintoisia henkilöitä ja erikoisia sattumuksia aikojen takaa, ratkotaan arvoituksellisia johtolankoja ja käydään hämärissä bastioneissa. Lapsille (6-13 vuotta) suunnattu mutta myös aikuisille sopiva kierros tutustuttaa osallistujat Suomenlinnaan ja 1700-lukuun elämyksellisellä ja hauskalla tavalla. Ehrensvärd-seuran kautta voi varata ryhmälle myös vesibussikuljetukset ja ruokailun kätevästi ohjelman varauksen kanssa.

Piirroskuva: Nadja Sarell.

Luonnonkaunis Vallisaari

Vallisaaressa  järjestät ryhmällesi luonnonhelmassa kevään ekologisimman tykypäivän. Kävelykierroksella tutustut oppaan johdolla upeiden maisemien ja vehreän luonnon lisäksi kiinnostaviin tarinoihin menneiltä vuosisadoilta ja -kymmeniltä; Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta. Kierroksen päätteeksi maistuu letut Kahvila Pajassa!

Tee varaus tykypäivääsi varten täältä.

Rakkaudella Viaporista!

 (…) ei minulla juuri nyt ole mitään kerrottavaa, mutta kirjoitan kuitenkin, jos en mitään muuta niin ainoastaan Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka (…)

Viaporin linnoituksen rakentajan Augustin Ehrensvärdin poika Carl August kirjeessään puolisolleen Kickanille 11. kesäkuuta 1790.

Carl August Ehrensvärd, 45-vuotias yliamiraali, jatkaa kirjettään lisäämällä siihen sanan Kicka vielä 59 kertaa. Hän oli rakastunut.

Rakkaudella Viaporista -kierros kertoo tarinoita rakkaudesta ja kaikesta mitä siihen liittyi 1700-luvulla. Kierroksella tutustut Carl Augustiin ja ”Kickaniin” – oikealta nimeltään Sophie Sparre – sekä joukkoon muita linnoituksessa menneinä aikoina vaikuttaneita henkilöitä. He olivat kapteeneja, laivanrakennusmestareita, aviopuolisoita, leskirouvia, taloudenhoitajattaria – mutta myös sinnikkäitä kosijoita, eroottisten kuvien raapustelijoita, avovaimoja, aviottomia lapsia sekä näiden isiä ja äitejä. Heidän tarinoidensa kautta avautuvat 1700-luvun rakkaus ja sen intiimi sfääri, ihmisten väliset suhteet ja yhteiskunnan normit.

Rakkaudella Viaporista varattavissa ryhmille huhtikuusta 2019 alkaen.

Yllä oleva lainaus teoksesta:
Carl August Ehrensvärd. Brev till Kickan. P.A. Nordstedt & Söners Förlag. Stockholm 1971.

Kuva: Tosterup samlingarna, Riksarkivet

Näyttely Suomenlinna-museossa: Sata Suomenlinnan vuotta 1918 – 2018

Näyttely aukeaa 14.9.2018 – tervetuloa!

Sveaborg ja Viapori -nimillä tunnettu linnoitus sai suomenkielisen nimensä Suomenlinna sata vuotta sitten. Nyt avautuva valokuvanäyttely esittelee Suomenlinnan muuttumista suomalaisen ajanjakson aikana.

Näyttelyn valokuvat on otettu vuosina 1918 ja 2018. Vuonna 1918 otetut valokuvat ovat olleet linnoituksen suomalaisen kauden ensimmäisen siviilikomendantin Carl von Wendtin kokoelmassa. Valokuvaajat Gunnar Lönnqvist, Niilo Toivonen ja Eric Sundström ottivat nämä kuvat kesällä 1918. Suomenlinnan hoitokunnalle lahjoitettujen 100 vuotta vanhojen valokuvien rinnalle on otettu kuvat samasta paikasta 100 vuotta alkuperäisten kuvien ottamisen jälkeen. Valokuvaaja Tim Bird on kuvannut Suomenlinnaa vuonna 2018 samoista kuvakulmista kuin valokuvaajat kesällä 1918.