Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Rauhan ajan arjesta pommikoneiden ääniin -yleisöopastukset

Vuonna 2018 Suomenlinnassa juhlitaan linnoituksen 100-vuotiasta taivalta osana itsenäistä Suomea. Juhlavuoden kierrosta, Rauhan ajan arjesta pommikoneiden ääniin, on tarjolla yleisöopastuksena heinä-elokuussa. Kierroksella kuullaan tarinoita Suomenlinnan asukkaiden arjesta eri vuosikymmenillä ja saarten vilkkaasta kyläyhteisöstä ajalta, jolloin saarta asuivat ”upseerit, aliupseerit, Valmetin väki ja muut siviilit”. Kierroksella käydään myös Susisaaren sodanaikaisessa ilmavalvontaviestikeskuksessa, jossa aika tuntuu pysähtyneen Helsingin pommituksiin.

Rauhan ajan arjesta pommikoneiden ääniin -yleisöopastukset: to 26.7. klo 15.00, la 4.8. klo 15.00, la 11.8. klo 15.00, la 18.8. klo 15.00. Opastuksen kesto 1,5 tuntia. Liput: 11 € / aikuiset, 4 € lapset.

Vallisaaren yleisöopastukset kesällä2018

Suomenlinnan vieressä, Kustaanmiekan salmen toisella puolella sijaitsee mielenkiintoinen ja luonnoltaan runsas Vallisaari. Upeiden maisemien ja vehreän luontonsa lisäksi Vallisaari tarjoaa kiinnostavia tarinoita menneiltä vuosisadoilta ja -kymmeniltä; Ruotsin, Venäjän ja itsenäisen Suomen ajalta.

Tervetuloa Ehrensvärd-seuran Vallisaari-opastuksille! Kierroksia järjestetään lauantaisin 30.6.2018 – 11.8. 2018 klo 11.30. Aloitus Torpedolahdelta, Satamakahvilan edustalta. Kierrokseen on hyvä varata 2 tuntia.

Hinnat: Liput 15 € / aikuinen, 7 € / lapsi (7-16 v.)

Lippuja saa oppaalta ennen kierroksen alkua sekä Ehrensvärd-seuran verkkokaupasta. Saaressa kuljetaan oppaan johdolla luontopolkua pitkin, joten osallistujilla on oltava hyvät jalkineet ja säänmukainen vaatetus. Lämpimästi tervetuloa!

Purjehdi 1700-luvun tyyliin tykkisluuppi Dianalla

Suomenlinnan vesillä purjehti yli 200 vuotta sitten Viaporin saaristolaivasto tykkisluuppeineen. Nykyisin linnoitusken lähivesillä purjehtii kesäisin 1700-luvun esikuvien mukaan rakennettu tykkisluuppi Diana. Dianalla järjestetään kesä-elokuussa yleisö- ja perhepurjeduksia, joilla tavataan myös laiva-arkkitehti Henrik Fredrik af Chapman. Purjehduskausi on touko-syyskuussa ja kesän yleisöpurjehdukset ovat ajalla 27.6.-25.8.2018. Tutustu kesäkauden 2018 yleisö- ja perhepurjehduksiin ja tilauspurjehduksien tarjontaan ja lähde viettämään mieleenpainuvaa kesäpäivää purjehtinen Suomenlinnan lähiväsillä.

Näyttely Suomenlinna-museossa: Satavuotias yö

Kuva: Hanna Koikkalainen, Perttulan Ketunniemi 2017

Soiva valokuvanäyttely käsittelee kuvin, sanoin ja äänin Suomen sisällissotaa ja sen kaikuja. Työryhmää on kiinnostanut sisällissodan kokemuksellisuus, vaietut tunteet, unohdetut yksityiskohdat, pusikoituneet joukkohaudat, aikalaiskuvien katseet ja arkiset muistot. Tavoitteena ei ole kirjoittaa historiaa, vaan kuunnella ja katsella sitä; nostaa esiin arkistojen mikrohistoriallisia ääniä, unohdettuja arkistokuvia, lauluja ja ylimääräisiä liuskoja joiden ääreen harvoin pysähdytään. Näyttelyssä on esillä mm. arkistokuvia, arkistöäänitteitä sekä uusia kuvia tapahtumapaikoilta vuoden 1918 Suomessa.

Näyttelyn avautumisen yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus teemalla Naiset ja sisällissodan kokemus. Tilaisuus on avoin yleisölle, tutustu ohjelmaan.