Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Linnoitustonttu Kaarlen kierros Viaporissa

Linnoitustonttu Kaarlen kierroksella etsitään pieniä, kujeilevia apulaistonttuja ja samalla kuullaan linnoituksen elämästä eri aikoina. Kaarlen opissa lapset vanhempineen voivat tutustua hauskalla tavalla Suomenlinnaan. Kaarlen kierros on koko perheelle sopiva ohjelma. Lapsilla tulee olla täysi-ikäinen huoltaja mukana kierroksella.

Kierrokset:
La 1.12. klo 13.30, 8.12. klo 13.30, 15.12. klo 13.30 ja 22.12. klo 13.30. Kierros alkaa Rantakasarmin matkailuneuvonnalta.
Kesto: noin tunti.

Liput: Hinta: 7 € / henkilö

Rakkaudella Viaporista!

 (…) ei minulla juuri nyt ole mitään kerrottavaa, mutta kirjoitan kuitenkin, jos en mitään muuta niin ainoastaan Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka, Kicka (…)

Viaporin linnoituksen rakentajan Augustin Ehrensvärdin poika Carl August kirjeessään puolisolleen Kickanille 11. kesäkuuta 1790.

Carl August Ehrensvärd, 45-vuotias yliamiraali, jatkaa kirjettään lisäämällä siihen sanan Kicka vielä 59 kertaa. Hän oli rakastunut.

Rakkaudella Viaporista -kierros kertoo tarinoita rakkaudesta ja kaikesta mitä siihen liittyi 1700-luvulla. Kierroksella tutustut Carl Augustiin ja ”Kickaniin” – oikealta nimeltään Sophie Sparre – sekä joukkoon muita linnoituksessa menneinä aikoina vaikuttaneita henkilöitä. He olivat kapteeneja, laivanrakennusmestareita, aviopuolisoita, leskirouvia, taloudenhoitajattaria – mutta myös sinnikkäitä kosijoita, eroottisten kuvien raapustelijoita, avovaimoja, aviottomia lapsia sekä näiden isiä ja äitejä. Heidän tarinoidensa kautta avautuvat 1700-luvun rakkaus ja sen intiimi sfääri, ihmisten väliset suhteet ja yhteiskunnan normit.

Rakkaudella Viaporista varattavissa ryhmille 14.2.2019 alkaen.

Yllä oleva lainaus teoksesta:
Carl August Ehrensvärd. Brev till Kickan. P.A. Nordstedt & Söners Förlag. Stockholm 1971.

Kuva: Tosterup samlingarna, Riksarkivet

Joulu Ehrensvärd-museossa -tapahtuma 1.12

Jouluinen tunnelma valtaa komendantintalon salin, jossa aikoinaan menuetinkin tahdissa pyörähdeltiin. Tutustu museon 1700-luvun interiööriin tarkemmin talokierroksella ja kuule samalla siitä millainen aateliston koti oli valistusajalla. Jutustele Linnoitustonttu Kaarlen kanssa linnoituksen tonttujen puuhista.

 

Linnanpihalla sijaitseva Ehrensvärd-museo esittelee linnoituksen ruotsalaisen kauden historiaa. Talon ensimmäinen isäntä oli linnoituksen perustaja Augustin Ehrensvärd. Museossa on nähtävillä muun muassa muotokuvia, pienoismalleja, kustavilaisia huonekaluja sekä Suomenlinnaa esittäviä öljymaalauksia 1760-luvulta. Museo on avoinna 11-16. Ohjelmaan voi osallistua museon pääsymaksulla 2 / 5 €.

Linnoituksen joulu

Suomenlinnassa joulun aika on täynnä elämyksiä ja tunnelmaa! Linnoituksen yritykset palvelevat ja tarjolla on jouluista ohjelmaa. Tee merimatka maailmanperintökohteeseen ja tutustu Linnoituksen jouluun!

 

Tutustu koko joulun ohjelmaan https://www.suomenlinna.fi/tapahtumat/linnoituksenjoulu2018/

Näyttely Suomenlinna-museossa: Sata Suomenlinnan vuotta 1918 – 2018

Näyttely aukeaa 14.9.2018 – tervetuloa!

Sveaborg ja Viapori -nimillä tunnettu linnoitus sai suomenkielisen nimensä Suomenlinna sata vuotta sitten. Nyt avautuva valokuvanäyttely esittelee Suomenlinnan muuttumista suomalaisen ajanjakson aikana.

Näyttelyn valokuvat on otettu vuosina 1918 ja 2018. Vuonna 1918 otetut valokuvat ovat olleet linnoituksen suomalaisen kauden ensimmäisen siviilikomendantin Carl von Wendtin kokoelmassa. Valokuvaajat Gunnar Lönnqvist, Niilo Toivonen ja Eric Sundström ottivat nämä kuvat kesällä 1918. Suomenlinnan hoitokunnalle lahjoitettujen 100 vuotta vanhojen valokuvien rinnalle on otettu kuvat samasta paikasta 100 vuotta alkuperäisten kuvien ottamisen jälkeen. Valokuvaaja Tim Bird on kuvannut Suomenlinnaa vuonna 2018 samoista kuvakulmista kuin valokuvaajat kesällä 1918.