Tykkisluuppi Diana - Purjealus 1700-luvun tyyliin

Tykkisluupin purjehdukset tarjoavat ainutlaatuisia merimatkoja entisaikain aluksella sekä historian havinaa elämyksellisellä tavalla. Tykkisluuppi Dianalla voitte varata ohjelmaa ryhmälle tai osallistua yleisöpurjehduksiin. Matkantekoa elävöittää 1700-luvun miehistö. Alus liikkuu purjehtien, soutaen sekä moottorilla.
Lasten meriseikkailu - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Noin kahden tunnin osallistava purjehdus, jonka aikana tutustutaan tykkisluuppi Dianaan ja 1700-lukuun draaman keinoin ja leikin avulla.

Soutamalla Suomenlinnaan - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Millaista olisi ollut soutaa Viaporin saaristolaivastoon kuulunutta tykkisluuppia?

Lasten meriseikkailu - yleisöpurjehdus tykkisluupilla

Lasten meriseikkailun aikana tutustutaan tykkisluuppi Dianaan ja 1700-lukuun amiraali Chapmanin kanssa. Veturi-kortin numero kirjataan lisätietoihin ja kortti esitetään purjehdukselle saavuttaessa.

1700-luvun tyylillä Suomenlinnaan - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Kuljetukset Suomenlinnan ja Helsingin Kruunnuhaassa sijaitsevan Halkolaiturin välillä.

Viapori ristely - tilauspurjehdus tykkisluuppi Dianalla

Kahden tunnin risteilyllä Suomenlinnan lähivesillä nautitaan historiallisen purjealuksen ainutlaatuisesta tunnelmasta.

Valistusajan meriseikkailu - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Kahden tunnin näytelmällinen risteily, jonka aikana tehdään aikahyppy 1790-luvulle

Ruotsinsalmi 1790 - tilauspurjehdus tykkisluupilla

Purjehdus tarjoaa tykkien pauketta ja ruudinsavua mustaruutikanuunoilla historianjanoisille.

Yleisöpurjehdus tykkisluuppi Dianalla 1700-luvun tyyliin

Luvassa on amiraali Chapamin tahdittama mielenkiintoinen laivamatka valistusajan Viaporiin. Dianan purjehduksien aikana nähdään Suomenlinnaa mereltä käsin ja kuullaan saaristolaivaston kiehtovasta historiasta.

Mikä on tykkisluuppi?

Viaporin saaristolaivastoon kuulunut tykkisluuppi oli matalakulkuinen, merikelpoinen ja vahvasti aseistettu alus, jota voitiin purjehtia ja soutaa. Kahdella mastolla ja 15 airoparilla varustetun tykkisluupin rungon pituus oli 20 metriä ja leveys 4,5 metriä. Aluksen soutamiseen tarvittiin 50 miestä. Kahdella 24-naulaisella kanuunalla ja neljällä parrastykillä varustetuilla tykkisluupeilla oli ratkaiseva merkitys Kustaan III sodan aikana (1788 – 1790) Ruotsinsalmessa vuonna 1790 käydyssä meritaistelussa, joka päättyi Ruotsin laivaston loistavaan voittoon.

Historian jäljillä

Suomenlinnassa 2010-luvulla rakennettu tykkisluuppi Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjalähteisiin. Alus rakennetaan perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakennusmenetelmiä käyttäen Suomenlinnan telakalla, joka toimi vuoteen 1808 asti Ruotsin saaristolaivaston Viaporin eskaaderin tukikohtana. Telakka toimii nykyisin perinnelaivakeskuksena, jossa kunnostetaan ja entisöidään kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aluksia.
Пушечный шлюп, чертёж

Nimi Diana

Tykkisluuppi Dianan kastetilaisuus järjestettiin Helsingissä kesäkuussa 2014. Alus nimettiin Viaporin suunnittelijan ja linnoitustöiden johtajan  kreivi Augustin Ehrensvärdin aluksen mukaan. Aluksella taitettiin matkaan linnoituskomission Suomen matkalla kesällä 1747.

Purjehdi 1700-luvun tyyliin

Kesäisin voit purjehtia 1700-luvun tyyliin tykkisluuppi Dianalla Suomenlinnan lähivesillä yleisöpurjehduksilla kesä-elokuussa tai varata ryhmälle oman tilauspurjehsuksen. Amiraali Chapamin tahdittamia yleisöpurjeduksilla tehdään aikahyppy 1700-luvulle, nähdään Suomenlinnaa mereltä käsin ja kuullaan saaristolaivaston kiehtovasta historiasta. Osallitujat pääsevät halutessaan avustamaan 1700-luvun univormuihin sonnutautunutta miehistöä purjeiden nostossa ja laskussa, lisäksi muutama reipas pääsee mukaan soutuharjoitukseen.  Tätä Valistusajan meriseikkailu -purjehdusta ja purjehduksia järjestetään ryhmille tilauksesta touko-syyskuussa.

Soutamaan tykkisluuppia

Millaista olisi ollut soutaa Viaporin saaristolaivastoon kuulunutta tykkisluuppia? Tykkisluuppi Dianaa varten on veistetty suuret puiset airot, joten alusta voidaan soutaa kuten sen esikuvia valistusajalla. Jaksaisitko soutaa 8,5 metrisellä airolla, joka painaa kaksikymmentä kiloa? Sluupin suotuharjoittelu Suomenlinnan lähivesillä tarjoaa jännittävän seikkailun ryhmälle joka haluaa puhaltaa yhteen hiileen ja saada aluksen lihasvoimin liikkeelle.

Tilaa uutiskirje

Suomenlinnasta löytyy mielenkiintoista tekemistä ympäri vuoden. Ole perillä ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä ja opastuksista tilaamalla uutiskirjeemme!


Katso myös

Suomenlinnassa  löytyy paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa.
Cafe Piper Suomenlinna

Kahville ja syömään!

Nauti purjehduksen jälkeen lounas Suomenlinnassa!

null

Vallisaari

Tee retki ja varaa opastus Vallisaareen!

Viaporin-pommitus

Suomenlinna-museo

Tutustu Suomenlinnan historiaan

null

Opaspalvelut

Varaa opaskierros

Sinun Suomenlinnasi

Suomenlinnassa tapahtuu valtavasti mielenkiintoisia asioita, niin meidän kuin muidenkin linnoituksen yhdistysten ja yritysten toimeista. Myös meidän vieraamme tallentavat ikimuistoiset hetkensä Suomenlinnan vierailustaan, joita pyrimme parhaamme mukaan kuvastamaan meidän some-kanavissa. Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramssa ja pääset näkemään linnoituksemme elämän monia sävyjä.
Flow-Flow message: Stream with specified ID not found or no feeds were added to stream