Tykkisluuppi-projektista ja aluksen rakentamisesta

Ehrensvärd-seuran ja Viaporin telakkasäätiön perustama laivaisännistö rakennutti Suomenlinnassa tykkisluupin. Tykkisluuppi Dianan rakennushanke käynnistyi syksyllä 2010 ja alus kastettiin kesällä 2014 Dianksi ja se rekisteröitiin keväällä 2015. Aluksen toimintaa hallinnoi Suomenlinnan matkailuexpert Oy.
Tykkisluuppi Diana rakennusvaihe kuva keulasta
Saaristolaivastoon kuulunut tykkisluuppi edusti 1700-luvun uutta laivasuunnittelua. Se oli matalakulkuinen ja vahvasti aseistettu alus, jolla voitiin sekä purjehtia että soutaa. Kahdella mastolla ja 15 airoparilla varustetun sluupin rungon pituus oli 20 metriä ja leveys 4,5 metriä. Sitä soudettiin 50 miehen voimin. Pienillä ja ketterillä tykkisluupeilla oli ratkaiseva merkitys Kustaan III sodan aikana (1788–1790) Ruotsinsalmessa vuonna 1790 käydyssä meritaistelussa, joka päättyi Ruotsin laivaston loistavaan voittoon.
Tykkisluuppi Diana perustuu laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin laatimiin piirustuksiin ja Ruotsin laivaston piirustuskonttorin vanhoihin asiakirjoihin. Alus rakennettiin perinteisiä rakennusmateriaaleja ja rakennusmenetelmiä käyttäen Suomenlinnan telakalla. Kuten valistusajan esikuvallaan, myös uudella tykkisluupilla voidaan purjehtia ja soutaa. Aluksen puinen kansi kätkee kuitenkin alleen modernia tekniikkaa ja sähkömoottorin. Diana on Suomen ensimmäinen sähkökäyttöinen matkustajalaiva merialueella.
Tykkisluuppi_rantautuminen_Suomenlinna
Timelaps-video tykkisluuppi Dianan rakentamisesta Suomenlinnan telakalla, joka toimi vuoteen 1808 asti Ruotsin saaristolaivaston Viaporin eskaaderin tukikohtana. Telakka toimii nykyisin perinnelaivakeskuksena, jossa kunnostetaan ja entisöidään kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aluksia.

Video tykkisluupin toiminnoista ja rakentamisesta. Rakennusvaihessa tehtiin yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä puutoiden että taltioinnin suhteen. Video on tehty Metropolian ammattikorkeakoulun toimesta.