Suomenlinna-museo

Suomenlinnakeskuksessa sijaitseva Suomenlinna-museo on Suomenlinnan päämuseo. Se esittelee linnoituksen yli 260-vuotisen historian vaiheita, kuivatelakkaa, venäläisen varuskuntakaupungin asukkaiden ja sotilaiden elämää, arkea ja juhlaa. Perusnäyttelyssä on esillä Suomenlinnan kaivauksista ja ullakoilta löytyneitä käyttöesineitä, työkaluja, aseita ja ammuksia. Museon perusnäyttely antaa kattavan kuvan linnoituksen tapahtumista ja sen asukkaiden elämästä 1700- ja 1800-luvun linnoituksessa.
Suomenlinna-museo on avoinna päivittäin.

Museo on avoinna vuonna 2022 päivittäin

Syyskuussa: klo 10:30 – 18. (huom: 28.9. suljemme poikkeuksellisesti klo 16:30)

Loka-joulukuussa: klo 10:30 – 17

Vieraile turvallisesti Suomenlinna-museossa

Pidetään yhdessä huolta toisistamme ja muistetaan hyvät turvavälit. Noudata hyvää käsihygienaa ja saavu paikalle puhtain käsin. Moikataan kädenheilahduksella kun tavataan, ei kätellä toisiamme. Myös henkilökuntamme noudattaa hyvää käsihygieniaa. Muista yskiä kyynärtaipeeseen.

Lipun voit ostaa ennakkoon verkkokaupastamme. Suomenlinnakeskuksen kassalla suosi maksukorttien käyttöä.

Saavu paikalle  vain terveenä. Myös henkilökuntamme huolehtii terveydestään eikä työskentele muutoin kuin täysin terveenä. Muista turvavälit ja hyvä käsihygieniä jo lauttamatkalla Suomenlinnaan.

Liput museoon

Hinta 8 € aikuinen, 4 € lapsi (7-17 v.)
Koululuokilta opettajan seurassa vain varausmaksu 25 €
Opiskelijat/eläkeläiset 5 €.
Ilmainen sisäänpääsy Helsinki-kortilla ja Museokortilla.
Suomenlinnan museo

Erikoisnäyttely: Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021

Laaja Suomenlinnan historiaa 1700-luvulta 2020-luvulle esittelevä näyttelykokonaisuus avautuu Kansallisarkistossa ja Suomenlinnakeskuksessa keskiviikkona 12.5. Näyttely juhlistaa Ehrensvärd-seura ry:n – Samfundet Ehrensvärd rf:n toimintaa Suomenlinnan hyväksi. Seuran tehtävänä on Suomenlinnan ja sen historian tunnetuksi tekeminen niin suurelle yleisölle kuin tutkijoillekin. Sen perustamisesta tulee toukokuussa kuluneeksi sata vuotta.

Saaristolaivasto eli Armeijan laivasto oli alun perin Ruotsin turva Venäjää vastaan. Tämä Viaporin muurien suojaan sijoitettu laivasto on keskeisessä roolissa Suomenlinna-museon näyttelyssä. Se esittelee myös laivanrakentaja Fredrik Henrik af Chapmanin toimintaa Viaporin telakan perustajana.

Esillä on laivojen pienoismalleja, muun muassa miinalaiva Pohjanmaan pienoismalli. Näyttelyn muu esineistö koostuu laivapiirustuksista, valokuvista ja aseista. Myös rakennus, jossa näyttely sijaitsee, on osa näyttelyä: se on af Chapmanin suunnittelema varasto, jossa alusten irtaimistoa säilytettiin talvikuukausien aikana.

Lisäksi näyttelyssä on meriarkeologinen osio, joka kuvaa havainnollisin esimerkein, mitä jo tuhoutuneesta Saaristolaivastosta on voitu saada selville tämän päivän arkeologian menetelmin.

Näyttelyt ovat avoinna 30.9.2022 saakka.

 

Näyttelyiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu myös runsas tapahtumatarjonta sekä juhlajulkaisu. Ehrensvärd-seuran järjestämään juhlaviikonloppuun 20.–22.8.2021 kuuluvat muassa suomalaisen ja ruotsalaisen sota-aluksen laivastovierailut Suomenlinnaan. Muita tärkeitä tapahtumia ovat Suomenlinnassa toimineen laivanrakentajan, amiraali Fredrik Henrik af Chapmanin syntymän 300-vuotisjuhla (9.9.2021) sekä Ruotsin laivaston 500-vuotisjuhla (7.6.2022). Tapahtumien toteuttamisessa otetaan huomioon kulloinkin voimassa olevat koronarajoitukset.

Ehrensvärd-Seuran ja Kansallisarkiston yhteistyössä toteuttama artikkelijulkaisu ”Viapori-Suomenlinna – Kolmen valtakunnan linnoitus 1748–2021” kertoo linnoituksen tarinan 1740-luvulta nykypäivään. Julkaisun ovat toimittaneet Kansallisarkiston pääjohtaja Jussi Nuorteva sekä tutkimusjohtaja Päivi Happonen. Runsaasti kuvitettu julkaisu ilmestyy näyttelyn avajaispäivänä suomen- ja ruotsinkielisenä. Lisäksi tavoitteena on toteuttaa kirjasta englannin- ja venäjänkielinen painos viimeistään vuoden 2022 aikana.

Kuva: Elias Martin, Nationalmuseum

Suomenlinna Experience -laajakangasesitys

Suomenlinna kuuluu maailman suurimpiin merilinnoituksiin ja sitä on aikanaan nimitetty jopa Pohjolan Gibraltariksi. Linnoituksen monivaiheisen tarinan kertoo ”Suomenlinna Experience” laajakangasesitys. Esityksessä käydään läpi linnoituksen historia aina sen perustamiseen johtavista syistä nykypäivään asti unohtamatta linnoituksessa käytyjä taisteluja.

Esityksen kesto: n. 25 min. Esitykset puolen tunnin välein ja viimeinen esitys tuntia ennen sulkemisaikaa.
Kielet: suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, venäjä, espanja, kiina ja japani

Otamme vastaan laajakangasesitykseen ryhmille varauksia.

Kolmen valtakunnan laivasto- teemaopastus

Suomenlinna-museon Kolmen valtakunnan linnoitus -erikoisnäyttely esittelee laajasti laivaston toimintaa saarilla. Opastetulla kierroksella tutustumme kolmen valtakunnan laivastoon käymällä Suomenlinnan telakalla ja Suomenlinna-museon Kolmen valtakunnan linnoitus -erikoisnäyttelyssä. Kierroksen aikana käydään myös mm. muutoin suljetussa Pumppuhuoneessa.

Kierroksen kesto 1,5 tuntia

Hinta: 290 € / 1-25 hengen ryhmä, 350 € / 26-35 hengen ryhmä

 

Opastetun kierroksen voi varata joko Kansallisarkiston tai Suomenlinna-museon näyttelyyn tai yhdistää näyttelyn koko päivän ohjelmaksi vesibussimatkoineen ja ruokailuineen.

Opastettu kierros kahdessa näyttelyssä 580 € / 1-25 hengen ryhmä, 700 € / 26-35 hengen ryhmä

Lisätiedot ja varaukset: guidebooking(at)suomenlinnatours.com ja puhelimitse 09 684 1850

 

Lisätietoa  https://kolmenvaltakunnanlinnoitus.arkisto.fi/