• Swedish Flag
 • English Flag
 • Russian Flag

Historiikki

suomenlinna lasten seikkailukierros
suomenlinna seikkailukierros lapsille
suomenlinnan lastenkierros

Suomenlinnan lastenkierros jo vuodesta 1998

Suomenlinnassa on seikkailtu jo vuodesta 1998. Lastenkierros kehitettiin alun perin Suomenlinnan 250-vuotisjuhlien ohjelmaksi. Kadonneen Kruunun jäljillä – seikkailukierrosta esitettiin yhdeksän vuotta. Vuonna 2007 tehtiin uusi kierros kymmenennen esityskauden kunniaksi. Tätä Lumotun holvin salaisuus-kierrosta esitettiin 2007–2009. Kesät 2010 -2011 on seikkailtu Komendantin ja ovelan juonittelijan kanssa. Esityksellä juhlistettiin komendantti Augustin Ehrensvärdin 300-vuotis merkkivuotta kunniaksi. Vuoden 2012 uusi tarina, Kustaan miekka, on osa Helsingin kaupungin järjestämää Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina-juhlaohjelmaa.

Seikkailukierrosta on järjestetty tilauksesta koulu- tai muille ryhmille keväisin. Kesäkaudella esityksiä on ollut päivittäin tiistaista lauantaihin kahdesti päivässä. Lastenkierroksesta on tullut kiinteä osa Suomenlinnan lastenkulttuuriantia. Lastenkierroksen matkassa on seikkailut jo yli satatuhatta osallistujaa, sadantuhannen katsojan raja ylittyi 1.6.2011.

Ehrensvärd-seura pyrkii saavuttamaan aatteelliset tavoitteensa tuottamalla tietoa Pohjoismaiden suurimmasta linnoituksesta ja Unescon maailmanperintökohteesta. Tämän aatteellisen päämäärän saavuttamiseksi panostamme pedagogiseen ja yleissivistävään kulttuuritoimintaan, josta lapsille ja nuorille suunnattu toiminta on tärkeä osa.

Kadonneen kruunun jäljillä 1998 – 2006

“Toivoa, toivoa, toivoa… jokainen jalokivi on minulle toivoa. Kruununi, rakas kruununi – me löydämme sinut vielä.”

Näin lausui Suomenlinnan lastenkierroksen kuningas Kustaa III, etsiessään tietä kadonneen kruununsa jäljille. Kadonnneen kruunun jäljillä oli aikamatka Suomenlinnan historiaan, jossa Kuningas Kustaa III:n etsi kruunuaan palvelijoidensa kamariherra Henrikin ja piika Gunillan, sekä viidenkymmenen osallistujan kanssa. Matkalla tavattiin myös hieman pelottavakin pyöveli Bryngel Hök. Esitys tutustutti lapset vanhempineen linnoitukseen sekä 1700-luvun lopun Ruotsi-Suomeen viihdyttävän ja vauhdikkaan draaman avulla.

Käsikirjoitus 1998 – 2006: Merja Talvela ja Annina HolmbergHistoriallinen taustatieto: Magdalena af HällströmKuvitus: Leena LummePukusuunnittelu: Tytti HuhtaniskaKierrosta on ohjannut: Merja Talvela, Annina Holmberg, Frank Skog

Esiintyjät: Jussi Anttonen, Kari Jagt, Aarni Kivinen, Robert Kock, Juho Lehto, Tuukka Långsjö, Matti Raita, Markus Riuttu, Mitja Sirén, Frank Skog, Pekka Strang, Mikael Strömberg, Jan-Christian Söderholm, Jerry Walhfors, Nicke von Weissenberg, Auli Aho, Katarina Koch, Sofia Koski, Malin Kivelä, Mikaela Lax, Katri Paavolainen, Liisa Pylkkänen, Paula Rehn

Tuotantosihteereinä ovat toimineet: Auli Aho, Milla Laasonen, Sanna Pietilä, Maria Silvasto

Lumotun holvin salaisuus 2007 – 2009

Kuningas löysi vihdoin rakkaan kruununsa, jonka hän kadot­ti vieraillessaan Viaporissa yli kaksisataa vuotta sitten. Nyt hänel­lä on syytä epäillä, että hänen kauniissa linnoituksessaan on alkanut kummitella. Hovineiti Rosalindakin on näh­­­nyt aaveratsun laukkaavan kohti lumottua holvia. Kunin­gas kutsuu avukseen osallistujia turvakaatiinsa, sillä lumottu holvi on avattava ja aaveen arvoitus ratkaistava.

Lumotun holvin salaisuus on historiallisiin tosiseikkoihin perustuva seikkailukierros, joka vie lapset vanhempineen aikamatkalle halki Viaporin. Seikkailijat tapaavat 1700-luvulla vaikuttaneita henkilöitä, kuten komendantti Augustin Ehren­svärdin, kasvitieteilijä Carl von Linnen sekä laivanrakentaja Henrik af Chapmanin. Kaikkilla on oma tarina kerrottavanaan ja siihen liittyvä tehtävä ratkaistavaksi. Oikein ratkaistu tehtävä vie ryhmän lähemmäksi lumottua holvia ja sen salaisuutta. Kierros tutustuttaa kävijänsä paitsi Suomenlinnan historiaan ja linnoitustekniikkaan, myös valistus­ajan taiteeseen, tieteisiin ja tapoihin.

Käsikirjoitus 2007-2009: Annina HolmbergHistoriallinen taustatieto: Ehrensvärd-seuraKuvitus: Liisa KallioPukusuunnittelu: Sanna PietiläKierrosta on ohjannut: Frank Skog

Esiintyjät: Jussi Anttonen, Gogo Idman, Viktor Idman, Willehard Korander, Robert Kock, Tuukka Långsjö, Oskar Pöysti, Matti Raita, Markus Riuttu, Mikael Strömberg, Lidia Bäck, Johanna Dikert, Hanna Nyberg, Sofia Koski, Mervi Takatalo, Maria Udd

Tuotantosihteeri: Sanna Pietilä

Lumotun holvin salaisuus esittelyvideo: Willehard Korander ja Matti Raita

Videossa esiintyy: Willehard Korander , Sofia Koski ja Matti Raita, Frak Skog (ääni)

Lumotun holvin salaisuus ehdokkaana Best of Helsinki Awards –kilpailussa 2007

Komendantti ja ovela juonittelija 2010- 2011

Viaporissa tapahtuu kummia. Ovela juonittelija levittelee omituisia viestejä ympäri linnoitusta yrittäen mustamaalata linnoituksen komendantin Augustin Ehrensvärdin maineen. Kuka tämä ovela juonittelija on ja mitä hän haluaa? Asia pitää selvittää pikimmiten! Tule Augustin Ehrensvärdin ja Helenan avuksi selvittämään outoja viestejä, jotka viitoittavat tietä kohti linnoituksen tutkimattomia kätköjä.

Suomenlinnan seikkailukierros lapsille – Komendantti ja ovela juonittelija vie lapset (6-13 v.) jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Historiallisiin tosiseikkoihin perustuvassa esityksessä tutustutaan Suomenlinnaan ja 1700-luvun elämään; tapoihin ja tyyleihin sekä tieteisiin että huvituksiin hauskalla ja jännittävällä tavalla.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank SkogHistoriallinen taustatieto: Ehrensvärd-seuraKuvitus: Jussi AnttonenPukusuunnittelu: Sanna PietiläEsiintyjät: Kai Bäckström, Per Ehrström, Wilhelm Grotenfeldt, Riikka Herva, Gogo Idman, Mikko Kaukolampi, Willehard Korander, Robert Kock, Oskar Pöysti, Matti Raita, Jan-Christian Söderholm, Julia Korander, Sofia Koski, Kira-emmi Pohtokari, Hanna Raita-aho, Sara-Marie Soulié

Tuotantosihteeri: Sanna Pietilä Komendantti ja ovela juonittelija oli ehdokkaana Best of Helsinki Awards –kilpailussa vuonna 2010.

 

Kustaan miekka 2012-2013

Huhujen mukaan jossakin Viaporin kätköissä on salaperäinen, maaginen miekka. Kuka tämän miekan on kätkenyt ja miksi? Keitä ovat nämä ihmiset, jotka keinoja kaihtamatta tavoittelevat kyseistä miekkaa? Miksi ihmeessä nuori aatelisneito tepastelee Viaporin karussa maastossa ja minkä takia Augustin Ehrensvärd epäilee häntä? Entä lauleskeleva trubaduuri, onko hän todellakin kuninkaan ystävä ja onko olemassa mitään keinoa saada hänet hiljentymään? Löytyykö miekka ja kenelle se lopulta kuuluu? Lähde vanhan linnoituksen valoisille valleille ja hämyisiin bastioneihin selvittämään miekan arvoitusta.

Kustaan miekka, Suomenlinnan seikkailukierros lapsille, on historiallisiin tosiseikkoihin perustuva esitys, joka tempaa lapset (6-13 v.) vanhempineen mukaansa jännittävälle ja hauskalle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Kierroksen aikana tutustutaan Suomenlinnaan ja 1700-luvun elämään; tapoihin ja tyyleihin sekä tieteisiin että huvituksiin hauskalla tavalla.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog , Puvut: Sanna Pietilä, Kuvitus: Jussi Anttonen

Näyttelijät: Kai Backström, Leena Gardiner, Riikka Herva, Meri Anna Hulkkonen, Gogo Idman, Kari Jagt, Mari-Helen Kaarre, Mikko Kaukolampi,  Jan Korander, Sofia Koski, Juho Lehto, Dennis Nylund, Tom Rejström

Tuottaja, historiallinen tieto: Ehrensvärd – Seura ry – Samfundet Ehrensvärd r.f.

Kapteenin kadonneet piirrustukset 2014

On varhainen aamu. Laineet liplattavat rantakallioihin, aurinko paistaa horisontissa ja ilmassa tuoksuu terva ja syreenit. Rakennuksilta kuuluu kalketta, ruotusotilaat ovat työn touhussa. Telakalla on hiljaista. Mitä, miksi? Syy selviää pian. Uuden aluksen, tykkijollan, rakennuspiirustukset olivat kadonneet! Kapteeni Carl Tersmeden on ihmeissään. Missä piirustukset ovat ja kuka ne vei?

Löytyvätkö tärkeät piirustukset ja saadaanko alus valmiiksi ajoissa? Tule kapteenin avuksi selvittämään piirustuksien arvoitusta. Matka kulkee Viaporin linnoituksen kivisille muureille, valoisiin puistoihin ja hämyisiin bastioneihin. Seikkailu voi alkaa! Kapteenin kadonneet piirustukset on historiallisiin tosiseikkoihin perustuva seikkailukierros, joka vie lapset (6–13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Johtolankoja seuratessaan ja vihjeitä ratkoessaan seikkailijat kohtaavat mielenkiintoisia henkilöitä aikojen takaa. Esitys kertoo elävästi ja hauskasti Suomenlinnasta ja 1700-luvun elämästä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog , Puvut: Sanna Pietilä, Kuvitus: Nadja Sarell

Näyttelijät: Johan Aspelin, Kai Bäckström, Petra Heinänen, Gogo Idman, Kari Jagt, Sofia Koski, Salla Loper, Alexsander Wendelin

Tuottaja, historiallinen tieto: Ehrensvärd – Seura ry – Samfundet Ehrensvärd r.f.

 

Amiraali ja Kadonnut luotsi 2015

On kesä 1790. Viaporin rakennustyöt ovat edenneet hyvin ja telakalla on rakennettu useita aluksia saaristolaivastoon. Alukset odottavat lähtöä merelle. Miehistö on valmiina, mutta luotsi on kadonnut. Tilanne on kiperä, sillä ilman luotsin apua isojen purjelaivojen on vaikea purjehtia turvallisesti Viaporin matalan ja karikkoisen rannikon lävitse avomerelle. Matkaan on päästävä, joten amiraali Henrik Fredrik af Chapman käynnistää etsinnät ja kutsuu avukseen nokkelia seikkailijoita.

Löytyykö luotsi ja päästäänkö matkaan? Tule amiraali Chapmanin avuksi selvittämään kadonneen luotsin arvoitusta. Luvassa on hulmuavia helmoja ja veitsenteräviä oivalluksia sekä jännittäviä tilanteita. Etsinnät kulkevat linnoituksen kivisten muurien katveesta valoisiin puistoihin ja bastionien pimentoihin. Seikkailu voi alkaa!

Amiraali ja kadonnut luotsi on historiallisiin tosiseikkoihin perustuva seikkailukierros, joka vie lapset (6–13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Johtolankoja seuratessaan ja vihjeitä ratkoessaan seikkailijat kohtaavat mielenkiintoisia henkilöitä aikojen takaa. Esitys kertoo elävästi ja hauskasti Suomenlinnasta ja 1700-luvun elämästä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Frank Skog , Puvut: Sanna Pietilä, Kuvitus: Nadja Sarell

Näyttelijät: Kai Bäckström, Leena Gardiner, Alexandra Gustafsson, Gogo Idman, Samuel Karlsson, Salla Markkanen, Ingemar Raukola, Joonas Sellman.

Tuottaja, historiallinen tieto: Ehrensvärd – Seura ry – Samfundet Ehrensvärd r.f.

 

Kuningas ja kadonnut kruunu

Eräänä kauniina kesäpäivänä Viaporissa kuuluu kummia. Kuningas Kustaa III:n kruunu on kadonnut salaperäiseti ja vihjeiden mukaan se on mahdollisesti kätketty jonnekin linnoituksen kivisten muurien sokkeloihin. Kruunu on löydettävä, koska kuningashan ei ole oikea kuningas ilman kruunua. Tehtävä on sangen haastava, joten Kustaa III kutsuu avukseen nokkelia seikkailijoita selvittämään kanssaan kadonneen kruunun arvoitusta. Matka kulkee vanhan linnoituksen valoisiin puistoihin ja hämyisiin bastioneihin. Seikkailu voi alkaa!

Kuningas ja kadonnut kruunu on historialliseen taustatietoon perustuva seikkailukierros, joka vie lapset (6–13 v.) vanhempineen jännittävälle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Johtolankoja seuratessaan ja vihjeitä ratkoessaan seikkailijat kohtaavat mielenkiintoisia henkilöitä aikojen takaa. Esitys kertoo elävästi ja hauskasti Unescon maailmanperintökohde Suomenlinnasta ja 1700-luvun elämästä.

Käsikirjoittaja – ohjaaja on Frank Skog, pukusuunnittelija Sanna Pietilä ja kuvittaja Nadja Sarell.

Näyttelijät: Alexandra Gustafsson, Gogo Idman, Riku Korhonen, Samu Loijas, Salla Loper, Salla Markkanen, Ingemar Raukola ja Alexander Wendelin.

 

Suomenlinnan lastenkierroksesta vuosilta 1998 – 2016
 • osallistujamäärä on ollut yhteensä yli 139 000  lasta ja aikuista
 • esityksiä on vuosien 1998 – 2011 aikana kertynyt 2479 kappaletta
 • esityksiä on järjestetty sekä tilauksesta että säännöllisinä kierroksina
 • suojelijana toimi vuosina 1998-2005 ylipormestari Eva-Riitta Siitonen
 • palkittiin työstä lastenkulttuurin hyväksi “Blue Wings” -kilpailussa vuonna 1998
 • sai kunnian olla yksi 450:stä virallisesta kulttuuripääkaupunkiohjelmasta vuonna 2000
 • oma postimerkki ilmestyi vuonna 2000
 • tuottaja on ollut Ehrensvärd-seura ry, vuosina 1998-2000 yhteistyökumppanina oli Helsinki Expert
 • sai Laatu 100-sertifikaatin vuonna 2010
 • oli Kulttuurikunto-kumppanina vuonna 2010
 • oli ehdokkaana Helsingin kaupungin matkatoimiston Best of Helsinki – äänestyksessä lastentapahtuma-sarjassa vuonna 2007 ja 2011
 • oli osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlaohjlemaa