• Swedish Flag
  • English Flag
  • Russian Flag

Ehrensvärd-seura

suomenlinna ehrensvärd museo
historiallinen purjealus
suomenlinnan seikkailu kierros lapsille

Ehrensvärd-Seura ry:n tausta ja toiminta

Ehrensvärd-Seura perustettiin vuonna 1921 Suomenlinnan ja sen historian tunnetuksi tekemiseksi. Aatteellinen yhdistys toteuttaa tarkoitustaan ylläpitämällä Ehrensvärd-museota, Suomenlinnan opastustoimintaa, julkaisemalla kirjallisuutta sekä kehittämällä matkailupalveluita ja toteuttamalla lapsille tarkoitettua historiallisiin tosiseikkoihin perustuvaa seikkailukierrosta. Lisäksi Ehrensvärd-seura vastaa Suomenlinna-museon avoinnapidosta ympärivuotisesti. Seura on tuottanut Suomenlinnan historiasta kertovan laajakangasesityksen ”Suomenlinna Experience”. Samoin on kerätty linnoituksen historiaa valaisevaa tietoa niin yleisön kuin tutkijoiden käytettäväksi.

Seura perusti 1930-luvulla Ehrensvärd-museon, jonka ylläpidosta se vastaa edelleen. Museon kokoelmia on kartutettu hankkimalla Viaporiin liittyvää esineistöä niin ruotsalaiselta kuin venäläiseltäkin kaudelta. Koululuokille sisäänpääsy Ehrensvärd-museoon on ollut aina ilmainen.

Rahoittaakseen toimintaansa seura ylläpitää Suomenlinnassa kahvila Piperiä, Suomenlinnakeskuksen kahvilaa,  museokauppaa sekä Suomenlinnakeskuksessa että B34-rakennuksessa ja Tykistölahden kioskia.

Ehrensvärd-seura on mukana Matkailun Edistämiskeskuksen Laatutonni-ohjelmassa.

Opastustoiminta ja lastenkierros

Ehrensvärd-seura on vastannut opastustoiminnasta Suomenlinnassa vuodesta 1963 alkaen, kouluttanut päteviä oppaita ja harjoittanut matkailuneuvontaa. Opaskoulutus on toteutettu alan parhaimpien asiantuntijoiden voimin. Yleisöopastuksia järjestetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tilauskierroksia järjestetään 13 eri kielellä vuosittain yli 1000 ryhmälle, joista koululuokkien osuus toukokuussa on yli 200 ryhmää. Ehrensvärd-seura järjestää opastettuja kierroksia myös Lonnalla ja Vallisaaressa.

Lapsille suunnattu seikkailukierros “Kadonneen kruunun jäljillä” aloitettiin vuonna 1998. Kierroksella on ollut mukana jo yli 100 000 osallistujaa ja kesällä 2007 juhlittiin kymmenettä esityskesää. Samalla kierros uudistui Lumotun holvin salaisuus- seikkailuksi. Vuonna 2010 kierros sai jälleen uuden käsikirjoituksen, seikkailun nimen ollen tuolloin Komendantti ja ovela juonittelija. Vuonna 2012 kierros muuntui Kustaan Miekaksi, vuoden 2014 uusi seikkailu oli nimeltään Kapteenin kadonneet piirustukset ja kesällä 2015 seikkaillaan Amiraali ja kadonnut luotsi -kierroksella.