Chapman tapahtumapäivä 9.9.2023

Tykkisluuppi Suomenlinna

Fredrik Henrik af Chapmanin tapahtumapäivä

Suomenlinnassa vietetään 9.9.2023 Chapman-tapahtumapäivää, joka on nimetty saaristolaivaston suunnittelijan, laiva-arkkitehti Fredrik Henrik af Chapmanin mukaan. Päivän ohjelmaan kuulu purjehduksia tykkisluuppi Dianalla sekä Chapmanin ajan Viaporista kertovia opastuksia ja telakan nykytoiminnan esittelyä. 1700-luvun interiöörimuseo Ehrensvärd-museossa on Neiti Blomcreutzin talokierroksia. Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla -näyttelyssä Suomenlinna-museossa järjestetään taiteijatapaaminen. Taidelähtöisessä Tuntematon Itämeri -näyttelyn tekokset yhdistyvät merta tutkiviin sekä tulkitseviin ääni- ja videoteoksiin. Tervetuloa tutustumaan historialliseen ja merelliseen Suomenlinnaan!

 

Fredrik Henrik af Chapman (1721-1808) suunnitteli useita alustyyppejä saaristolaivastoon 1700-luvun jälkipuolella. Hän asui ja toimi laivanrakentajana Viaporissa 1762-1764. Hän johti myös telakan rakennustöitä ja hänen aikanaan laskettiin vesille seitsemän saaristolaivaston alusta. Chapman suunnitteli kokonaan uuden alustyypin, tykkisluupin 1760-luvulla. Suomenlinnan telakalla rakennettiin 2010-luvulla tykkisluuppi Diana, joka purjehtii myös tapahtumapäivän aikana.

Ohjelma

10.30 Tykkisluuppi Diana hylkyjen jäljillä

12.00 Opastettu kierros: Viapori Chapmanin aikaan

12.00 ja 14.00 Neiti Blomcreutzin talokierrokset Ehrensvärd-museolla

12.00–16.00 Tuntematon Itämeri -näyttely Levyhallissa

13.00-15.00 Taiteilijatapaaminen: Valokuvaaja Björn Elmgren Suomenlinna-museolla

13.30 Telakan nykytoiminnan esittely -opastus

14.00 Guidade tur: Sveaborg under Chapmans tid

15.30 Yleisöpurjehdus tykkisluuppi Dianalla Tykistölahdesta

 

Ehrensvärd-museo on avoinna 10-16 ja Suomenlinna-museo on avoinna 10-17.

Suomenlinnan upseerikerhon ravintola on auki klo 12-15.

 

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Ehrenvärd-seura, John Nurmisen säätiö, Museovirasto, Purjelaivakonttori, Suomenlinnan Upseerikerho ja Viaporin telakka ry.

Suomenlinna

Tykkisluuppipurjehdukset

Tykkisluuppi Dianalla tehdään kaksi purjehdusta.

 

Tykkisluuppi Dianan erikoispurjehduksella tutustutaan vedenalaiseen kulttuuriperintöön ja kuullaan Suomenlinnan lähettyville uponneista 1700-luvun aikaisista hylyistä. Hylyistä kertoo meriarkeologi Minna Koivikko, joka on väitöskirjassaan tutkinut Suomenlinnan vedenalaista kulttuurimaisemaa ja johtaa parhaillaan hylkytutkimuksia Suomenlinnassa Veteen vajonneet -tutkimusprojektissa. Purjehduksella käydään hylkyjen uppoamispaikoilla ja nähdään merellinen Helsinki ja Suomenlinnan linnoitussaaret uudesta näkökulmasta. Liput purjehdukselle.

 

Yleisöpurjehduksella (klo 15.30-17.15) nähdään merellinen Helsinki ja Suomenlinnan linnoitussaaret uudesta näkökulmasta.  Matkan aikana osallistujat pääsevät halutessaan avustamaan miehistöä aluksen purjeiden nostossa ja laskussa ja muutama reipas pääsee mukaan soutuharjoitukseen. Liput purjehdukselle.

Telakan nykytoiminnan esittely -opastus

Suomenlinnan telakka on Suomen vanhin ja maailman vanhimpia edelleen toiminnassa olevia allastelakoita, sen rakennustyöt aloitettiin 1750-luvulla. Nykyisin telakalla kunnostetaan perinnealuksia. Millainen paikka telakka on ja kuinka laivat telakoidaan? Millaisia töitä telakalla tehdään ja kuka niitä tekee? Tule kuulemaan telakan nykyajan toiminnasta ja arjesta niin kesällä kuin talvellakin. Opastuksen järjestää Viaporin telakka ry.

 

Aika: 9.9. klo 13.30. Kesto: 1 tunti

Lähtö: Kokoontuminen telakan piipun luona

Osallistuminen on ilmaista tykkisluupin purjehdukselle osallistuville. Osta liput täältä

Suomenlinnan kuivatelakka

Opastukset

Viapori Chapmanin aikaan -opastettu kierros. Millaista oli elää ja työskennellä 1760-luvun Viaporissa? Linnoituksessa tehtiin rakennustöitä esimerkiksi telakka-alueella, jolla myös rakennettiin samaan aikaan aluksia saaristolaivastoon. Opastuksella tutustutaan Fredrik Henrik af Chapmanin toimintaan Viaporissa, telakan historiaan ja saaristolaivastoon. Tule kuulemaan merellisen Suomenlinnan historiasta ja huomaa itse kuinka 1700-luku on edelleen läsnä linnoituksessa. Aika: 12.00. Kesto: 1 tunti. Lähtö: Suomenlinna-keskukselta

Opastus maksaa 10 €, varaa paikkasi verkkokaupasta.

 

Guidade tur: Sveaborg under Chapmans tid. Under den guidade rundvandringen hör du hur man levde och arbetade på Sveaborg under 1760-talet. På fästningen gjordes omfattande byggnadsarbete tex. på torrdockan, var man samtidigt byggde nya skepp till skärgårdsflottan. Under rundvandringen berättas om skeppsbyggaren Fredrik Henrik af Chapmans verksamhet på Sveaborg samt om torrdockans och skärgårdsflottans historia. Kom och hör om Sveaborgs marina historia och se hur 1700-talet ännu lever kvar på fästningen. Tidpunkt: 14.00. Längd: 1 tunti. Sart: Sveaborg-center. Pris: 10 €

Boka din plats från webshop.

Suomenlinna-museo

Suomenlinna-museo esittelee linnoituksen yli 270-vuotisen historian vaiheita sekä linnoituksen arkea että juhlaa. Museon perusnäyttely antaa kattavan kuvan linnoituksen tapahtumista ja sen asukkaiden elämästä 1700- ja 1800-luvun linnoituksessa.

 

Vaihtuvanäyttely: Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke: valokuvia perinnelaivojen korjaustöistä Viaporin telakalla. Valokuvaaja Björn Elmgrenin valokuvanäyttely avartaa perinnelaivojen historiaa ja korjaustöiden vaiheita mustavalokuvien avulla. Esillä on myös perinnetyökaluja, joita edelleen käytetään laivojen kunnostuksessa. Näyttelyssä on taiteilijatapaaminen kello 13.00-15.00.

Kuninkaallinen jalokivijahti -rastirata tutustuttaa Suomenlinna-museon näyttelyyn tehtävien merkissä. Rastirata sopii lapsille ja leikkimielisille.

 

Avoinna 10-18. Liput: Hinta 8 € aikuinen, 4 € lapsi (7-17 v.), Opiskelijat/eläkeläiset 5 €.

Lue lisää Suomenlinna-museosta.

Ehrensvärd-museo

Viaporin linnoituksen alkuperäisellä keskusaukiolla, komendantintalossa (Suomenlinna B 40) sijaitseva Ehrensvärd-museo vie aikamatkalle 1700-luvulle. Museon kaunis rokokoointeriööri kertoo, miten aatelisto asui 1700-luvulla. Komendantintalo on hyvä esimerkki siitä, kuinka Viaporissa asuintilat ja puolustusrakennelmat usein yhdistyivät saman katon alla. Näytteillä on muotokuvia ja tyylihuonekaluja.

 

Neiti Blomcreutzin talokierroksilla komendantintalo herää eloon ja kutsuu tutustumaan 1700-luvun tunnelmaan aidossa interiöörissä. Lisäksi kuullaan tyylistä ja tavoista sekä ajan muotitanssin menuetin askelten tapailua ja viuhkakielen saloihin tutustumista. Kierroksia on kello 12 ja 14. Osallistuminen museon pääsymaksulla.

 

1700-luvulla viuhka oli tärkeä asuste, joilla myös viestittiin esimerkiksi tanssiaisten pyörteissä. Ehrensvärd-museossa voit askarrella omatoimisesti viuhkan ja opetella muutaman viuhkakielen merkin (kello 12.30 – 15.30).

 

Museon on avoinna 10.9.2023 kello 10-16. Pääsymaksu 2 – 5 €.

Lue lisää Ehrensvärd-museosta.

Tuntematon Itämeri -näyttely

Tuntematon Itämeri -näyttely on John Nurmisen Säätiön taidelähtöinen Itämeren pelastusoperaatio, joka kokoaa monipuolisen taiteilijakaartin. Taiteilijat Jan Eerala, Kaisu Koivisto, Anna Nykyri, Meeri Koutaniemi, Renja Leino, Arja Renell ja Raimo Sundelin ovat tutkineet Itämerta omassa taiteessaan. Näyttelyä varten on tuotettu valokuvataidetta, ja kokonaisuudessa teokset yhdistyvät merta tutkiviin sekä tulkitseviin ääni- ja videoteoksiin.

Näyttely on avoinna kello 12-16.

Näyttely on Levyhallissa ja se on maksuton.