Ajankohtaista

Suomenlinna on ympärivuotinen matkakohde, jossa järjestetään jatkuvasti erilaisia tilaisuuksia, esityksiä ja muuta kiinnostavaa niin aikuisille kuin lapsille. Monet tapahtumat rakentuvat lukuisten kiehtovien tarinoiden ympärille. Tällä sivulla löydätte osan niistä kertomuksista sekä Suomenlinnaan liittyviä ajankohtaisia uutisia.

Linnoitustonttu Kaarlen kierros Viaporissa

Kukas tuolta saapuukaan reippaasti hiippalakki hulmuten? Sehän on Linnoitustonttu Kaarle! Hän saapui Viaporiin jo silloin kun linnoitusta vasta rakennettiin. Hän on kaikkien ystävä ja pitää tarinoista, tuntee hyvin linnoituksen historian ja sen hämärät bastionit ja kiviset muurit. Hän on mitä mainioin opas linnoituksessa, sillä tonttupolun reitti kulkee eri puolilla Suomenlinnaa. Kierroksen aikana ratkotaan tehtäviä ja kuullaan linnoituksen elämästä eri aikoina. Kierros Kaarle-tontun seurassa mukailee Linnoitustontun reittiä.

Kierrokset: la 2.12, 9.12 ja 16.12 klo 11.00 ja 13.30

Kierros alkaa Rantakasarmin matkailuneuvonnalta ja kestää noin tunnin.
Liput 7 € / henkilö, liput ennakkoon verkkokaupasta.

Kierrospäivänä jäljellä olevat liput myydään lauttarannassa Rantakasarmilla, maksu käteisellä.

Tonttupolku on koko perheelle sopiva ohjelma.
Huom. Lapsilla tulee olla täysi-ikäinen huoltaja mukana kierroksella.
Varustautuminen: säähän sopiva ulkoiluvaatetus ja hyvät jalkineet

Tilauskierrokset:

Kierrosta järjestetään ryhmille arkisin ajalla 4.12.-20.12.2017 (ei 6.12.). Hinta: 160 €. Ryhmän koko korkeintaan 25 henkilöä. Kierros soveltuu parhaiten päiväkotien viskareille ja esikoululaisille sekä 1-2-luokkalaisille. Varaukset guidebooking(at)suomenlinnatours.com

IV Autonomian aika –festivaali 10. ja 12.12.

Ohjelma
Su 10.12.2017, Ritarihuone klo 18.15
– ”Visioita itsenäiselle Suomelle”
professori Matti Klinge

– Klo 19.00 konsertti  ”Elfrida Andrée  ja  naissuvun kohotus”. Esiintyjinä Uppsalan kamarisolistit

Ti 12.12 Helsingin Yliopiston juhlasali klo 19.00
– ”Mitä ihminen tarvitsee – Taiteen filosofiaa  Järnefeltien  perheessä”

musisoivat Gabriel Suovanen, baritoni, Sergei Filchenko, viulu ja Marja Rumpunen, piano .
Säveltäjäniminä Pjotr Iljitš Tšaikovski, Armas Järnefelt, Anton Stepanovich Arensky, Jean Sibelius,Tolstoin” Kreutzer-sonaatissa” kuvattu säveltäjä Sergey Ivanovich Taneyev ja Leo Tolstoi.
Näyttelijä Sari Havas on Elisabeth Järnefeltin roolissa.


Pääsyliput kumpaankin tapahtumaan lippupisteestä ja ovelta.  www.autono.fi

Joulu Ehrensvärd-museossa 2.12.2017

Tutustu valistusajan tunnelmaan aidossa interiöörissä. Harpun kauniit sävelet soivat komendantintalon salissa, jossa aikoinaan menuetinkin tahdissa pyörähdeltiin. Tutustu museon 1700-luvun interiööriin tarkemmin talokierroksella ja kuule samalla siitä millainen aateliston koti oli valistusajalla. Jutustele Linnoitustonttu Kaarlen kanssa linnoituksen tonttujen puuhista.  Inspiroidu talon tunnelmasta, kirjoita jouluinen riimi ja askartele joulutervehdys ystävälle.

Päivän ohjelmassa on myös Linnoitustonttu Kaarlen kierroksia ja Suomenlinna-museon ovat avoinna. Saavu siis Suomenlinnaan, tee sukellus 1700-luvulle ja eläydy linnoituksen elämään museossa ja linnoitustontun matkassa. Tervetuloa Viaporiin!

Ohjelma 2.12.2017

Ehrensvärd-museolla:
Talokierrokset: 12, 13, 14
Linnoitustonttu Kaarlen vierailu 12.15 ja14.45
Jouluiset riimit kortteihin -työpaja kello 12.30 ja 14.30
Harpun kauniit sävelet kuullaan harpisti Essi Iso-Oja soittamina valistusajan tyylisellä harpulla.

Ohjelmaan voi osallistua museon pääsymaksulla 2 / 5 €.
Helsinki-kortilla ja Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.
Osta liput: www.suomenlinnatours.com/museot

Oppaiden auktorisointi

Tervetuloa Suomenlinnan opaskoulutukseen 2018

Ehrensvärd-seura ry järjestää 8.2.2018 alkaen Suomenlinnassa opaskoulutuksen.  Maksullinen opastustoiminta Suomenlinnassa on luvanvaraista ja vain Ehrensvärd-seura ry:n auktorisoimat oppaat saavat opastaa linnoituksessa

Opaskoulutus 2018

Opaskoulutus järjestetään luentosarjana Suomenlinnakeskuksessa. Kurssin vaatimuksiin kuuluu luennoille ja opetusopastuksille osallistuminen (yht. 10 kertaa), luentopäiväkirjan ylläpito sekä suullinen että kirjallinen koe. Kurssin tavoitteena on perehdyttää Suomenlinnan historiaan, nykypäivään ja maailmanperintökohteen hoitoon. Tarkempi aikataulu jaetaan kurssille hyväksytyille kurssin alussa.

Koulutukseen osallistuminen on maksutonta. Koulutus pidetään suomen kielellä ja koulutukseen kuuluvan luentopäiväkirjan ja tentin saa suorittaa suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.  Huomioikaa, että Suomenlinnassa opastaminen vaatii hyvää fyysistä kuntoa ja vahvaa äänen käyttöä.

Vapaamuotoiset hakemukset opaskurssia varten voi lähettää 15.1.2018 mennessä sähköpostitse guidebooking@suomenlinnatours.com tai postitse osoitteeseen Ehrensvärd-seura ry Suomenlinna B 40, 00190 Helsinki. Lisätietoja puh: 09 684 1850.

Muuta mukavaa luettavaa

Suomenlinnassa tapahtuu ympäri vuoden ja alla olevista artikkeleista voit seurata mielenkiintoisia projekteja ja tapahtumia.
Telakkakalenteri alkaa olla lopuillaan

Ja niin saapui toukokuu ja telakkakalenteri alkaa olla lopuillaan. Tänään vappupäivänä aamiraali Chapman, joka aina ajoittain käy tykkisluuppi Dianaa katsomassa Viaporin telakalla, toivottaa mukavaa vappupäivän iltaa ja toukokuuta. Tippaleipiä on syöty jo 1700-luvulla vappuherkkuna ja simakin oli tunnettu juoma Chapmanin aikaan. Voit lukea kaikki Telakkakalenterin päivitykset Tykkisluupin omilla Facebook -sivuilla.

Read More
Vallisaaren opastetut yleisökierrokset ovat alkaneet! 

Vallisaaren opastetut yleisökierrokset ovat alkaneet! Tule viettämään toukokuista viikonloppua Vallisaareen. Ilahduta äitiä elämyslahjalla ja viettäkää äitienpäivää luontopolulla, tutustuen saaren kiehtovaan historiaan ja viehättävään luontoon. Tai mikä olisi parempi paikka juhlistaa Suomen luonnon päivää “Villiinny keväästä” kuin Vallisaaren kesyttämätön luonto. Opastukset ovat suomeksi ja kestävät noin 1,5h. Kierrokset alkavat Luotsitalon edustalta 1.5.-12.5. la-su klo 11.50 sekä […]

Read More
Vuosisatojen aikamatka -seikkailukierros lapsille

Kesä on saapunut Viaporin linnoitukseen. Aurinko lämmittää kivisiä muureja, tuuli puhaltelee leudosti mereltä ja ilmassa on syreenien tuoksu. Puista kuuluu lintujen liverrys ja linnanpihalta kenkien kopse väen kulkiessa askareisiinsa. Arki kuluu uomissaan, mutta eräänä päivänä tapahtuu jotakin jännittävää. Linnanpihalle saapuu joukko vierailijoita, jotka ovat pukeutuneet sangen moderniin tyyliin. Keitä he ovat ja mistä Suomenlinnasta he […]

Read More
Kevätretki ryhmälle

Suunnitteletko kevätretkeä ryhmälle? Suomenlinna kutsuu vierailemaan vanhan linnoituksen keväisiin maisemiin. Tämän kevään ohjelmatarjontaan kuuluvat seikkailukierros Vuosisatojen aikamatka ja 1700-luku henkiset tykkisluuppi Dianan purjehdukset sekä opastettuja kävelykierroksia. Ryhmät ovat tervetulleita myös Ehrensvärd-museoon ja Suomenlinnamuseoon. Ehrensvärd-seuran kautta onnistuu myös ruokailun ja vesibussikuljetuksien varaaminen sujuvasti. Ohjelmatarjontaan voi tutustua osoitteesta www.suomenlinnatours.com. Tervetuloa Suomenlinnaan!

Read More
Vuosisatojen aikamatka – uusi seikkailukierros!

Suomenlinnassa seikkaillaan tänä vuonna uudella Vuosisatojen aikamatka -seikkailukierroksella, joka kertoo elävästi ja hauskasti Suomenlinnasta kolmella vuosisadalla ja valtakaudella. Seikkailukierros on osa Suomi 100 -juhlaohjelmaa. Tilauskierroksia järjestetään ryhmille 4.5.2017 alkaen ja kesän esitykset ovat ajalla 9.6. – 5.8.2017. Lisätiedot: www.suomenlinnatours.com. Seikkailukierroksen löydät myös Facebookista: Suomenlinnan seikkailukierros lapsille – Äventyrsturen för barn på Sveaborg Kuva: Nadja Sarel

Read More
Kurja Viapori – kierros

Suomenlinna verhoutuu synkkään marraskuun pimeään. Sinne kannattaa sukeltaa kaamealla Kurja Viapori – opastuskierroksella. Marraskuun perjantait on pyhitetty murhamiehille, vankikarkureille, vaietuille salaisuuksille, taudeille ja viinan kiroille. Vaihda pikkujouluajan turhat hassuttelut Suomenlinnan tummiin tositarinoihin kierroksella, jonka jälkeen historia näyttäytyy aivan uudessa valossa. Pimeässä valossa. Kurja Viapori yleisöopastukset syksyllä 2017 suomeksi perjantaisin 3.11. / 24.11. klo 18:20, lähtö […]

Read More